vaksina kundër antraksit

Çfarë duhet të dini për vaksinën kundër antraksit

Antraksi është një sëmundje infektive potencialisht vdekjeprurëse e shkaktuar nga bakteri që formon spore Bacillus anthracis. Vaksina e antraksit është një masë parandaluese kundër antraksit dhe u jepet kryesisht atyre që janë në rrezik të lartë të ekspozimit ndaj bakterit, si personeli ushtarak, punonjësit e laboratorit dhe kujdestarët e bagëtive.

Në këtë udhëzues gjithëpërfshirës, ​​ne do të diskutojmë se çfarë është vaksina e antraksit, si funksionon, siguria dhe efektiviteti i saj, efektet anësore, administrimi dhe informacione të tjera të rëndësishme rreth vaksinës.

Çfarë është vaksina kundër antraksit?

Vaksina e antraksit është një vaksinë që ndihmon në mbrojtjen kundër antraksit. Vaksina përmban një sasi të vogël të baktereve të antraksit të inaktivizuar që stimulojnë sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa për të luftuar bakteret nëse ekspozohen në të ardhmen. Vaksina e antraksit është bërë nga një filtra steril i një lloji jovirulent të B. anthracis të quajtur vaksina e antraksit e adsorbuar (AVA).

Si funksionon vaksina kundër antraksit?

Vaksina e antraksit funksionon duke stimuluar sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa kundër baktereve të antraksit. Kur jepet vaksina, trupi njeh bakteret e antraksit të inaktivizuar si një pushtues të huaj dhe prodhon antitrupa për ta luftuar atë. Nëse personi më vonë ekspozohet ndaj baktereve të gjalla të antraksit, sistemi i tyre imunitar tashmë është i përgatitur për ta njohur dhe luftuar atë, duke reduktuar rrezikun e infeksionit.

A është vaksina e Antraksit e sigurt dhe efektive?

Vaksina e antraksit konsiderohet e sigurt dhe efektive dhe është në përdorim për më shumë se 40 vjet. Vaksina është testuar gjerësisht në prova klinike dhe u është dhënë miliona njerëzve pa efekte negative serioze.

Studimet kanë treguar se vaksina kundër antraksit është shumë efektive në parandalimin e infeksionit të antraksit. Vaksina është gjetur të jetë 93% efektive në parandalimin e antraksit të lëkurës (lëkurës) dhe deri në 92% efektive në parandalimin e antraksit të thithur.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se vaksina kundër antraksit nuk ofron mbrojtje të menjëhershme. Duhen disa doza gjatë disa javëve për të ndërtuar imunitetin dhe nevojitet një injeksion përforcues çdo 12 muaj për të ruajtur imunitetin.

Efektet anësore të vaksinës kundër antraksit

Si të gjitha vaksinat, vaksina e antraksit mund të shkaktojë efekte anësore, por ato në përgjithësi janë të lehta dhe largohen vetë brenda pak ditësh. Disa efekte anësore të zakonshme përfshijnë:

Dhimbje, ënjtje dhe skuqje në vendin e injektimit

Dhimbje koke

Dhimbjet e muskujve

Lodhje

Ethe

Të përzier

Rrallëherë, vaksina kundër antraksit mund të shkaktojë efekte anësore më serioze, duke përfshirë:

Reaksion i rëndë alergjik

Sindroma Guillain-Barre (një çrregullim i rrallë neurologjik)

Artrit ose dhimbje kyçesh

Anafilaksia (një reaksion alergjik i rëndë dhe potencialisht kërcënues për jetën)

Është e rëndësishme të theksohet se rreziku i efekteve anësore serioze nga vaksina kundër antraksit është shumë i ulët dhe përfitimet e mbrojtjes kundër antraksit janë më të mëdha se rreziqet e vaksinës.

Kush duhet të marrë vaksinën kundër antraksit?

Vaksina e antraksit rekomandohet për individët me rrezik të lartë të ekspozimit ndaj antraksit, duke përfshirë:

Personeli ushtarak që mund të dislokohet në zonat ku antraksi është një kërcënim

Punëtorët e laboratorit që merren me bakteret e antraksit

Trajtuesit e bagëtive që mund të vijnë në kontakt me produkte shtazore të kontaminuara nga antraksi

Njerëzit që punojnë në industri që përpunojnë lëkurën ose gëzofin e kafshëve

Vaksina e antraksit nuk rekomandohet në mënyrë rutinore për publikun e gjerë, pasi rreziku i ekspozimit ndaj antraksit është shumë i ulët për shumicën e njerëzve.

Administrimi i vaksinës së antraksit

Vaksina e antraksit jepet si një seri prej gjashtë injeksionesh për një periudhë prej 18 muajsh.

Anastasia Filipenko është psikologe e shëndetit dhe mirëqenies, dermatologe dhe shkrimtare e pavarur. Ajo mbulon shpesh bukurinë dhe kujdesin e lëkurës, tendencat e ushqimit dhe të ushqyerit, shëndetin dhe fitnesin dhe marrëdhëniet. Kur ajo nuk po provon produkte të reja për kujdesin e lëkurës, do ta gjeni duke marrë një klasë çiklizmi, duke bërë joga, duke lexuar në park ose duke provuar një recetë të re.

Më të rejat nga Medical