vitamina

Cilat vitamina mund t'ju ndihmojnë të flini?

Gjumi adekuat dhe me cilësi të lartë është një aspekt thelbësor i ruajtjes së shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme. Megjithatë, shumë njerëz luftojnë të bien ose të qëndrojnë në gjumë, duke çuar në një mori pasojash negative, të tilla si lodhje, funksion të reduktuar njohës dhe rritje të rrezikut të sëmundjeve kronike.

Ndërsa ka faktorë të ndryshëm që mund të ndikojnë në cilësinë e gjumit, duke përfshirë stresin, dietën dhe stërvitjen, një aspekt që shpesh anashkalohet është roli i vitaminave. Në këtë udhëzues, ne do të eksplorojmë vitaminat që mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së gjumit dhe shkencën prapa mënyrës se si funksionojnë ato.

Vitamina D

Vitamina D, e njohur gjithashtu si vitamina e diellit, është thelbësore për shumë funksione trupore, duke përfshirë shëndetin e kockave, funksionin imunitar dhe rregullimin e humorit. Ajo prodhohet nga trupi kur lëkura është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit, por mund të merret edhe përmes ushqimit dhe suplementeve.

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se vitamina D gjithashtu mund të luajë një rol në rregullimin e gjumit. Një studim zbuloi se individët me çrregullime të gjumit, si pagjumësia, kishin nivele më të ulëta të vitaminës D në gjak sesa ata që nuk kishin probleme me gjumin. Një studim tjetër zbuloi se rritja e marrjes së vitaminës D përmirësoi cilësinë e gjumit tek individët me çrregullime të gjumit.

Ndërsa nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht marrëdhënien midis vitaminës D dhe gjumit, është e qartë se mbajtja e niveleve adekuate të vitaminës D është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm dhe mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit.

Vitamina B6

Vitamina B6 është një vitaminë e tretshme në ujë që është thelbësore për shumë funksione trupore, duke përfshirë metabolizmin, funksionin e sistemit nervor dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Gjithashtu është i përfshirë në prodhimin e neurotransmetuesit serotonin, i cili luan një rol në rregullimin e humorit dhe gjumit.

Hulumtimet sugjerojnë se vitamina B6 mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit duke rritur prodhimin e serotoninës. Një studim zbuloi se individët që morën një suplement të vitaminës B6 para gjumit përjetuan cilësi të përmirësuar të gjumit dhe rritje të gjallërisë së ëndrrave.

Ndërsa vitamina B6 është e disponueshme në shumë ushqime, duke përfshirë mishin, peshkun dhe drithërat, plotësimi me një shtesë të vitaminës B6 me cilësi të lartë mund të jetë i dobishëm për ata që luftojnë me problemet e gjumit.

Magnez

Magnezi është një mineral thelbësor që luan një rol në shumë funksione trupore, duke përfshirë funksionin e nervave dhe muskujve, rregullimin e presionit të gjakut dhe shëndetin e kockave. Përfshihet gjithashtu në prodhimin e neurotransmetuesit GABA, i cili ndihmon në qetësimin e sistemit nervor dhe promovimin e relaksimit.

Hulumtimet sugjerojnë se magnezi mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit duke rritur nivelet e GABA në tru. Një studim zbuloi se plotësimi me magnez përmirësonte cilësinë e gjumit dhe reduktonte simptomat e pagjumësisë tek individët e moshuar.

Magnezi është i disponueshëm në shumë ushqime, duke përfshirë zarzavate me gjethe, arrat dhe drithërat, por plotësimi me një shtesë të magnezit me cilësi të lartë mund të jetë i dobishëm për ata që luftojnë me problemet e gjumit.

Melatonin

Melatonina është një hormon që prodhohet natyrshëm nga trupi në përgjigje të errësirës. Ndihmon për të rregulluar orën e brendshme të trupit dhe për të nxitur gjumin. Suplementet e melatoninës përdoren shpesh për të ndihmuar individët me çrregullime të gjumit, të tilla si pagjumësia ose vonesa në avion.

Hulumtimet sugjerojnë se melatonina mund të jetë veçanërisht e dobishme për individët që kanë probleme për të fjetur. Një studim zbuloi se plotësimi i melatoninës zvogëloi sasinë e kohës që u duhej individëve me pagjumësi për të rënë në gjumë dhe rriti kohën e tyre totale të gjumit.

Ndërsa melatonina është e disponueshme pa recetë, është e rëndësishme të bisedoni me një ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të filloni një shtesë melatonine për të përcaktuar dozën e duhur dhe për t'u siguruar që është e sigurt për ju.

Vitamina E

Vitamina E është një vitaminë e tretshme në yndyrë që luan një rol në shumë funksione trupore, duke përfshirë funksionin imunitar dhe shëndetin e lëkurës. Ai gjithashtu vepron si një antioksidant, duke ndihmuar në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi.

Hulumtimet sugjerojnë se vitamina E mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit duke reduktuar inflamacionin në trup. Një studim zbuloi se plotësimi me vitaminë E reduktonte inflamacionin dhe përmirësonte cilësinë e gjumit tek individët e moshuar.

Nutricionist, Universiteti Cornell, MS

Unë besoj se shkenca e të ushqyerit është një ndihmës i mrekullueshëm si për përmirësimin parandalues ​​të shëndetit ashtu edhe për terapinë ndihmëse në trajtim. Qëllimi im është të ndihmoj njerëzit të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre pa e torturuar veten me kufizime të panevojshme dietike. Unë jam një mbështetës i një stili jetese të shëndetshëm - luaj sport, biçikletë dhe notoj në liqen gjatë gjithë vitit. Me punën time, jam paraqitur në Vice, Country Living, Harrods, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health dhe media të tjera.

Më të rejat nga Medical