CILI NDRYSHIM MES SHEQERIT KAFE DHE TË BARDHË ËSHTË NDONJË MË I SHËNDETSHËM APO MË I MIRË-min.

CILI ËSHTË DALLIMI MES SHEQERIT KAF DHE TË BARDHË? ËSHTË NDONJE MË I SHËNDETSHËM APO MË MIRË?

///

Sheqeri kaf është në thelb sheqer i bardhë të cilit i janë shtuar disa melasa ose sheqer i bardhë që nuk është kulluar plotësisht nga melasa. Ndërsa të dy përpunohen ndryshe, ndryshimi kryesor është në ngjyrë dhe shije, dhe asnjëra nuk është më e mirë se tjetra.

Ju mund të ngatërroheni me shumë lloje të sheqernave në industri, duke përfshirë sheqernat e grimcuar, pluhur, të bardhë, kafe të hapur, kafe të errët dhe sheqerna të imët. Si e tillë, shumë pyesin se cila është cila. Megjithatë, ekzistojnë në thelb dy lloje të sheqernave; sheqer kafe dhe të bardhë. Ndërsa ka dallime të konsiderueshme në aromën, ngjyrën dhe metodat e përpunimit të këtyre dy llojeve të sheqerit, ato janë teknikisht të njëjta. Përmbajtja e tyre kalorike ndryshon pak, dhe po ashtu edhe përbërjet minerale, por këto ndryshime janë të vogla dhe nuk kanë një ndikim në profilin shëndetësor të sheqernave. Këtu është gjithçka që duhet të dini për sheqernat e bardhë dhe kafe.

Bazat rreth sheqerit

Sheqeri është një ëmbëlsues natyral, ashtu si shurupi i mjaltit dhe panjeve ose versionet natyrale të ëmbëlsuesit agave. Sheqeri prodhohet natyrshëm nga panxhari i sheqerit ose bimët e kallam sheqerit duke nxjerrë lëngun, duke e avulluar atë për të lënë kristale dhe duke centrifuguar kristalet për të hequr melasën. Megjithëse shurupi i panjeve dhe mjalti mund të kenë disa përfitime të mundshme, sheqeri teknikisht ka zero kalori; që do të thotë se i jep trupit kalori pa përfitime shëndetësore apo ushqyese. Megjithatë, sheqeri kaf përmban sasi të vogla të kaliumit, hekurit dhe mineraleve të kalciumit, por përqindjet e tyre janë të papërfillshme. Si i tillë, ju nuk do të shkonit për sheqer në emër të marrjes së lëndëve ushqyese që përmbahen aty. Sheqeri krahasohet ndryshe me ëmbëlsuesit e tjerë, me disa si mjalti që mburret me më shumë kalori, por të tjerët kanë më pak. Përdoret për të ëmbëlsuar kafenë ose çajin në shtëpi dhe gjithashtu për pjekje dhe në industrinë e ëmbëlsirave.

Çfarë është sheqeri i bardhë?

Siç sugjeron emri, sheqeri i bardhë është versioni i bardhë i ëmbëlsuesit të prodhuar natyrshëm nga bimët e kallamit të sheqerit ose panxharit të sheqerit. Për të prodhuar sheqer të bardhë, lëngu i kallamit të sheqerit ose panxharit të sheqerit nxirret, nxehet dhe pastrohet për të prodhuar melasë, e cila është një shurup kafe. Ajo që vijon më pas është pastrimi i mëtejshëm duke përdorur një centrifugë për të ndarë sheqerin nga melasa.

Çfarë është sheqeri kaf?

Sheqeri kafe është versioni kafe i ëmbëltuesit të prodhuar nga panxhari i sheqerit ose kallam sheqeri duke nxjerrë lëngun në bimë, më pas duke e ngrohur dhe pastruar për të prodhuar melasë. Sheqeri i parafinuar me ngjyrë kafe të errët zakonisht nuk kalon nëpër centrifugë dhe është pak i shëndetshëm, duke marrë parasysh që melasa që i detyrohet përfitimet shëndetësore është ende e paprekur. Në të kundërt, sheqeri i rafinuar me ngjyrë kafe të errët kalon nëpër centrifugë me dy mundësi. Procesi mund të mos jetë aq intensiv dhe qëllimisht lë pas disa përmbajtje melase në sheqerin kaf. Opsioni i dytë është kur centrifugimi është intensiv dhe pastron të gjithë melasën, por disa i shtohen sheqerit të bardhë të pastruar në mënyrë që të marrë pak ngjyrë kafe. Ka kategori të ndryshme sheqernash kafe, intensiteti i ngjyrës kafe varet nga përqindja e melasës dhe nëse ajo është e rafinuar apo e parafinuar.

Sheqernat e bardhë kundrejt ngjyrës kafe: si krahasohen nga ana ushqyese?

Megjithëse ka ndryshime të vogla në profilet ushqyese të sheqernave kafe dhe të bardha, këto dy lloje janë idealisht të njëjta. Profilet e tyre ushqyese janë të njëjta pasi që të dy vijnë nga e njëjta bimë, ose kallam sheqeri ose panxhar sheqeri. I vetmi ndryshim i vogël është se sheqeri kafe përmban pak më shumë minerale kaliumi, hekuri dhe kalciumi sesa sheqeri i bardhë. Megjithatë, ky ndryshim është i vogël, duke pasur parasysh se pikërisht këto lëndë ushqyese janë të pranishme në sheqerin kaf, por në përmasa të parëndësishme. Si i tillë, nuk do të arsyetoni që sheqeri kaf është më i shëndetshëm ose më shumë se sheqeri i bardhë.

Për më tepër, ka një ndryshim të vogël në përbërjen kalorifike të sheqernave kafe dhe të bardhë, e cila, përsëri, është e parëndësishme. Për shkak të strukturës së melasës, sheqeri kaf ka më shumë kalori se sheqeri i bardhë. Për shembull, ju do të korrni 15 kalori nga një porcion 4 g sheqer të bardhë, por do të merrni 16.3 kalori nga sheqeri kaf të njëjtën sasi. Ky, përsëri, është një ndryshim i papërfillshëm. Siç qëndron, të dy sheqernat janë të lartë në kalori dhe duhet të konsumohen vetëm në moderim. Përveç kësaj, ato janë të dy karbohidrate të thjeshta, që do të thotë se të dy rrisin insulinën në gjak dhe nivelet e sheqerit, e vendosin sistemin në një veprim me rul me rritje të sheqerit dhe rënie të menjëhershme të energjisë, rrisin rrezikun e një personi për obezitet dhe diabetin e tipit 2.

Sheqeri kafe dhe i bardhë ndryshojnë në mënyrën se si prodhohen

Ka një ndryshim në proceset e prodhimit të sheqerit të bardhë dhe kafe. Siç u tha në fillim, sheqernat kafe dhe të bardhë kanë origjinën nga sheqernat kafe ose të bardhë. Sidoqoftë, proceset e prodhimit fillojnë njësoj, por ndryshojnë deri në fund. Sheqeri i bardhë kalon nëpër filtra të përbërë nga kocka ose shkronja për të ndarë kristalet e bardha nga melasa kafe. Në të kundërt, sheqeri kaf kalon në të njëjtin proces, por i shtohet melasa pasi kalon nëpër centrifuga dhe filtra, veçanërisht për sheqerin kafe të rafinuar. Nga ana tjetër, sheqeri i parafinuar nuk kalon nëpër filtra ose centrifuga. Si i tillë, ajo ka melasën e saj të paprekur dhe përmban pak më shumë kalcium, hekur dhe minerale kaliumi dhe përfitime të tjera.

Sheqeri kaf kundrejt sheqerit të bardhë: aplikime në kuzhinë

Sheqeri i kaftë dhe ai i bardhë kanë shije të ndryshme dhe nuk kanë ngjyrë. Si të tilla, ato kanë aplikime të ndryshme kulinare që favorizojnë secilën prej tyre. Për shembull, sheqeri kafe tërheq lagështinë për shkak të melasës dhe rezulton në produkte të pjekura më të dendura dhe më të buta. Si i tillë, është ideal për të bërë çokollata ose ëmbëlsira me fruta që përzihen mirë me ngjyrën e saj. Në të kundërt, sheqeri i bardhë lejon rritje të mjaftueshme dhe prodhon produkte më të ajrosura. Rrjedhimisht, është i përshtatshëm për pjekje si beze ose shkumë që kërkojnë rritje të mjaftueshme. Disa njerëz përdorin sheqer kafe dhe të bardhë në mënyrë të ndërsjellë, por prodhojnë ushqime me ngjyra, shije, cilësi dhe dendësi të ndryshme.

përfundim

Sheqeri i kaftë dhe i bardhë janë të ngjashëm nga ana ushqyese pasi të gjitha prodhohen nga panxharët e sheqerit ose bimët e kallamsheqerit. Megjithëse përbërja minerale dhe përmbajtja kalorike ndryshojnë pak midis të dyjave, këto janë dallime të vogla. Megjithatë, ato ndryshojnë në ngjyrë, shije, metoda të përpunimit dhe aplikime në kuzhinë. Si e tillë, janë preferencat tuaja personale dhe produkti përfundimtar i synuar që përcaktojnë se cilin sheqer do të përdorni.

Ieva Kubiliute është psikologe dhe këshilltare për seksin dhe marrëdhëniet dhe shkrimtare e pavarur. Ajo është gjithashtu një konsulente e disa markave të shëndetit dhe mirëqenies. Ndërsa Ieva është e specializuar në mbulimin e temave të mirëqenies, duke filluar nga fitnesi dhe ushqimi, te mirëqenia mendore, seksi dhe marrëdhëniet dhe kushtet shëndetësore, ajo ka shkruar për një sërë temash të stilit të jetesës, duke përfshirë bukurinë dhe udhëtimin. Pikat kryesore të karrierës deri më tani përfshijnë: shëtitje luksoze në Spa në Spanjë dhe bashkim me një palestër në Londër me 18 mijë funte në vit. Dikush duhet ta bëjë! Kur ajo nuk është duke shkruar në tavolinën e saj - ose duke intervistuar ekspertë dhe studime të rasteve, Ieva mbaron me joga, një film të mirë dhe kujdes të shkëlqyeshëm për lëkurën (sigurisht të përballueshme, ka pak gjëra që ajo nuk di për bukurinë buxhetore). Gjërat që i sjellin asaj gëzim të pafund: detoksifikimi dixhital, latte me qumësht tërshërë dhe shëtitje të gjata në fshat (dhe ndonjëherë vrapime).

Më të rejat nga Shëndetësia