PeanutPalate është një biznes në zonën e veganëve të përqendruar në blogimin e recetave vegane dhe fotografimin e ushqimit

PeanutPalate është një biznes në zonën e veganëve të përqendruar në blogimin e recetave vegane dhe fotografimin e ushqimit

PeanutPalate është një biznes në zonën e veganëve të përqendruar në blogimin e recetave vegane dhe fotografimin e ushqimit. Më konkretisht, unë krijoj dhe fotografoj receta vegane për blogun tim si dhe ofroj shërbime për kompanitë në krijimin e recetave vegane (p.sh. përdorimi i produktit të një kompanie në një recetë), stilimi/fotografia e ushqimit dhe krijimi i përmbajtjeve të tjera për markat.

Pse u bëra vegan? Gjithçka filloi në vitin 2014, kur pashë një video të publikuar nga PETA mbi mizorinë në industrinë e vezëve dhe qumështit. Para kësaj, unë isha bërë vegjetarian në vitin 2012, por as atëherë nuk i kisha lidhur kurrë pikat midis ushqimeve të tjera në pjatën time. Si, edhe pse nuk haja mish, kafshët në industrinë e vezëve dhe qumështit përfunduan në therje për shkak të konsumit tim të produkteve shtazore – dollari im në thelb shkonte te kompanitë për t'i lejuar ato të vazhdonin këtë cikël. Duke kuptuar pse kafshët prodhonin vezë dhe bulmet - dhe se ato ishin bërë për konsumin dhe mirëqenien e tyre - kuptova se po kontribuoja në praktika të panevojshme dhe mizore duke vazhduar t'i mbështes këto industri. Krahas kësaj, ndikimi i rëndë mjedisor dhe ndikimi që kishte bujqësia e kafshëve në ngrohjen globale, më dhanë edhe më shumë arsye për t'u larguar. Nëse do të doja të krijoja një botë më të mirë, do të duhej të filloja nga vetja! I armatosur me këtë njohuri dhe duke ditur se mund të zgjidhja alternativa për të mbështetur, fillova të provoja gjithnjë e më shumë zëvendësime vegane në pjekje dhe kërkova në mënyrë aktive produkte vegane kur zgjidhja artikujt e veshjeve (p.sh. shmangia e lëkurës ose leshit), grimi (duke shmangur produktet e testuara nga kafshët , duke blerë vetëm produkte me përbërës vegan), dhe në sa më shumë nga zgjedhjet e mia të jetesës.

Ndërsa zakonet e mia të konsumit ndryshuan, kjo më çoi në dokumentimin e recetave që po provoja. Gjatë kësaj periudhe të ndryshimit të dietës sime, isha në një darkë kur dikush më përmendi pa dashje se duhet të hapja një blog për të dokumentuar produktet e mia të pjekura. Mendimi mbërtheu dhe përfundimisht zgjodha një emër që ishte i lehtë për t'u mbajtur mend dhe u rrokullis nga gjuha: PeanutPalate. Verën para vitit të parë të shkollës së mesme, zhvillova uebsajtin dhe fillova të publikoja postime në blog, gjatë gjithë kohës mësova se si të dizenjoja një faqe të zbrazët në një faqe interneti të plotë – aftësi që mbaj me vete sot, të cilat më kanë ndihmuar të kem mendësia e të mësuarit për të ndërtuar dhe krijuar diçka vetë, pavarësisht nëse kisha dikë për të kërkuar që e kishte bërë këtë para meje apo jo. Kjo do të ishte një mënyrë për mua për të dokumentuar recetat e shijshme vegane që do të provoja në shtëpi, gjë që do ta bënte më të lehtë për mua të vazhdoja të haja vegan.

Por pas ca kohësh, blogu u bë një mënyrë për mua për të ndarë pasionin tim me pjesën tjetër të botës – kuptova se jo shumë njerëz e dinin se çfarë ishte ushqimi vegan, se si produktet shtazore kontribuan në shkatërrimin e mjedisit ose praktikat mizore pas tyre. Ose ndoshta mendohej se ushqimi vegan ishte i butë, i shtrenjtë ose i vështirë për t'u gatuar. Misioni im filloi: të krijoj receta argëtuese dhe (kryesisht të shëndetshme) që kuzhinieri i përditshëm mund të bëjë në shtëpi, me përbërës që të bëjnë të ndihesh mirë, duke mbështetur shëndetin e mjedisit dhe të drejtat e kafshëve.

Nuk më kishte shkuar kurrë në mendje që ky blog do të arrinte më shumë sesa thjesht miqtë dhe familjen e ngushtë, por shpejt përpara në vitin 2020 në pandemi – vendosa të investoj në një aparat fotografik profesional, sfond, trekëmbësh dhe pajisje ndriçimi. Sapo fotografia ime u përmirësua, fillova të postoja receta të përditësuara dhe fitova tërheqje në Instagram. Ndërsa ndjekësit e mi u shtuan, markat filluan të më kontaktojnë për bashkëpunime, dhe nga atje është rritur vetëm. Në vitin 2022, PeanutPalate u bë një biznes i regjistruar, ku tani krijoj përmbajtje për kompanitë si dhe zhvilloj dhe fotografoj receta për faqen time të internetit! Duke parë të ardhmen, do të doja të bashkëpunoja me një kompani për të zhvilluar linjën time të ëmbëlsirave vegane, si dhe për të botuar një e-libër dhe një libër gatimi.

Sfidat dhe mundësitë në treg

Ka dy aspekte të këtij biznesi - fitimi i ndjekësve në blogimin e recetave vegane, si dhe fotografimin e ushqimeve për markat e produkteve vegane ose të restorantit. Unë do të thoja se sfida më e madhe ka qenë marketingu i markës sime. Si një biznes i vogël, unë kam ndjekur rrugën e reklamimit falas: Optimizimi i Motorit të Kërkimit me Google. Optimizimi i një uebsajti dhe publikimi i përmbajtjes specifike për ta bërë atë sa më miqësor ndaj SEO-së, e bën më të lehtë renditjen më të lartë në Google me fjalë kyçe specifike që përdoruesit po kërkojnë. Me kaq shumë faqe interneti për të konkurruar, mund të jetë e vështirë për një uebsajt të vogël të lërë shenjën e saj. Së bashku me këtë, platformat e mediave sociale janë gjithnjë në zhvillim dhe përmbajtja që promovon algoritmi i Instagram po ndryshon vazhdimisht. Përveç këtyre aspekteve të rritjes së blogut, sfida tjetër është lidhja me markat që përputhen me vlerat e mia dhe të mësosh se si të siguroj një marrëveshje marke që do të zgjasë gjatë në të ardhmen kundrejt një pakete vetëm një herë.

Për shkak të natyrës së biznesit tim, nuk ka produkte fizike - gjithçka është në internet. Kjo e bën sfidën e transportit shumë më të lehtë pasi nuk më duhet të merrem me çështjet që lindin në zinxhirin e furnizimit të një produkti të prekshëm. Shpenzimet e mia kryesore ishin kostot e fillimit - blerja e një aparati fotografik, një trekëmbësh, pajisje ndriçimi, rekuizita ushqimore dhe sfonde, e kështu me radhë, zakonisht janë blerje një herë. Shpenzimet e vetme të vazhdueshme janë hostimi i uebsajtit, redaktimi i softuerit, blerja e sendeve ushqimore për të testuar recetat e reja dhe recetat e reja të fotografisë që do të takoj herë pas here. Unë gjithashtu punoj nga këndi i kuzhinës sime për të bërë të gjitha këto - nuk kërkohet studio ushqimore!

Kur bëhet fjalë për mundësitë në treg, ushqimi vegan po shpërthen jashtëzakonisht. Shumë më tepër njerëz tani po ndërgjegjësohen se çfarë do të thotë të ngrënit vegan, qoftë për arsye shëndetësore, mjedisore apo për të drejtat e kafshëve. Ndërsa restorantet zinxhir zgjerojnë ofertat e tyre vegane për shkak të kërkesës së konsumatorit (copa pule të KFC-së, hamburgerët A&W Chipotle Lime, latte me qumësht tërshërë Starbucks etj.), ndërgjegjësimi rreth ushqimit vegan është rritur gjithashtu. Edhe pse jo të gjithë konsumatorët e këtyre produkteve vegane janë vetë plotësisht veganë, duke pasur një mori opsionesh me atë që hamë e bën më të përshtatshëm për të gjithë zgjedhjen e opsioneve me bazë bimore. 

Ka mundësi të mëdha për bizneset në këtë vend pasi ndërgjegjësimi i konsumatorëve rreth veganizmit është rritur me kalimin e viteve. Për shkak të kërkesës së konsumatorëve, shumë kompani kanë filluar të ofrojnë linja produktesh vegane. Komoditeti i ushqimit me bazë bimore rreth nesh ka bërë që edhe konsumatorët jo-veganë të kuptojnë se ushqimi vegan nuk duhet të ketë shije të butë, të jetë super i shtrenjtë ose i vështirë për t'u gatuar. Unë besoj se pandemia e përshpejtoi lëvizjen vegane gjithashtu, sepse gatimi ishte një përkrahës i madh për të qëndruar në shtëpi në vitin 2020. Falë të gjithë krijuesve të përmbajtjeve vegane që nxorën receta të shijshme, njerëzit ishin më të prirur t'i provonin këto receta, qofshin ato vegane. veten apo jo.

Brezi i ri është gjithashtu më i shqetësuar për çështje të tilla si të drejtat e njeriut, të drejtat e kafshëve dhe ndryshimet klimatike, dhe janë më të gatshëm të ndryshojnë zakonet e tyre konsumatore në krahasim me gjeneratat e mëparshme. Jo vetëm rreth ushqimit, por edhe shmangia e produkteve që nuk janë të qëndrueshme ose që janë bërë përmes praktikës mizore, si lëkura, leshi, produktet shtëpiake dhe trupi të testuara nga kafshët, moda e shpejtë etj. Për shkak të ndërgjegjësimit me gjeneratën e re, besoj se po shfaqen më shumë biznese të vogla që përmbushin hapësirën vegane dhe të qëndrueshme (p.sh. të qenit dyqani i parë i donutëve vegan në një qytet të vogël ose një aplikacion që ofron veshje në modë të kursyer për përdoruesit), si dhe kompanitë më të mëdha që fillojnë gjithnjë e më shumë linja produktesh vegane (p.sh. vegan Shishe e madhe vere bare)! Për shkak të rritjes së këtyre produkteve, kompanitë synojnë influencues me një shtrirje të madhe në platformat sociale për t'i shpërndarë ato, si dhe kanë nevojë për fotografë për të fotografuar produktet në përdorim për qëllime reklamimi. E bën më të lehtë që aspekti i ndikuesit social dhe i fotografisë të shkojnë dorë për dore, pasi unë siguroj një platformë sociale dhe aftësi fotografike.

Këshilla për të tjerët për biznesin

Disa nga këshillat më të mira të biznesit që kam marrë është se fillestarët mbivlerësojnë të menduarit dhe nënvlerësojnë të bërit, ndërsa ata që janë të avancuar fokusohen në të kundërtën. Një citat që më qëndron me mua është Ju nuk ngriheni në nivelin e qëllimeve tuaja, ju bini në nivelin e sistemeve tuaja. Unë do të këshilloja të vendosni një sistem - si do të arrini tek klientët? Si do të merrni pagesën pasi të keni marrë një klient? A mund t'u ofroni të njëjtat shërbime më shumë se një herë të njëjtëve njerëz ose kompani? Si do t'i arrijë produkti përfundimtar? Vendosni një bazë se si do ta përmbushni porosinë sapo të merrni një klient – ​​nga ju duke e bërë produktin e deri tek ata që e marrin atë – në mënyrë që të jeni në gjendje të kuptoni se si ta thjeshtoni dhe zgjeroni procesin kur është e nevojshme. Zbërthejeni atë në qëllime që kanë afate specifike kohore dhe artikuj të zbatueshëm. Për shembull, një objektiv vjetor mund të ndahet në një seri objektivash mujore, javore dhe ditore. 

Për më tepër, një këshillë tjetër që unë jap është të shmangni lënien e punës derisa ta dini me siguri se kjo është diçka në të cilën do të vendosni vazhdimisht 100% të përpjekjes suaj dhe se është e zbatueshme për të shkallëzuar në nivelin e dëshiruar. Shumë pronarë biznesi të rinj mund të mos e shohin suksesin menjëherë dhe të largohen – është më e lehtë të ktheheni në një punë me kohë të plotë që vepron si një rrjet sigurie, por gjithashtu të qëndroni të vetëdijshëm që të mos bëheni të vetëkënaqur me ndërtimin e biznesit tuaj nëse tashmë keni rehati të ardhura me kohë të plotë. Nëse ky është një biznes që nuk ka fonde të siguruara, atëherë bëhuni një shfaqje e vetme – nga dizajni i faqes suaj të internetit, tek hapja e faqeve sociale dhe marketingu, tek përmbushja e porosive e kështu me radhë. Kjo ju bën të gjithëdijshëm për çdo aspekt të drejtimit të biznesit dhe ndihmon në uljen e kostove. Unë gjithashtu sugjeroj të fillojë bërë. Çfarëdo që dëshironi të arrini, zgjidhni detyrën më të vogël me të cilën mund të filloni dhe thjesht do atë në vend të planifikimit. Ju do të mësoni se çfarë funksionon dhe çfarë nuk funksionon nëse sapo filloni dhe përsosni procesin tuaj nga atje - mos shpenzoni shumë kohë në planifikim pa e bërë në të vërtetë, kjo ju bën të keni një ndjenjë të rreme të ndjenjës produktive kur në të vërtetë nuk keni bërë ndonjë gjë të prekshme. Për shembull, ju mund të shpenzoni gjithë kohën tuaj duke u përpjekur të krijoni uebsajtin e përsosur përpara se të filloni të bëni blogje. Në vend që të përqendroheni në çdo aspekt të vogël të dizajnit, përqendrohuni në cilësinë e përmbajtjes që po prodhoni dhe filloni ta vendosni atë atje. A e dini se plani më i mirë është ai që mund t'i përmbaheni? Po ashtu eshte! Një plan nuk është asgjë nëse nuk mund t'i përmbaheni vazhdimisht. Mos u mbështetni në ato shpërthime të shkurtra motivimi (të gjithë i arrijmë!) për të kryer punën, por vendosni detyrat tuaja të përditshme dhe pyesni veten Nëse do të mund të bëja vetëm një gjë sot dhe të jem i kënaqur me të, cila do të ishte ajo? Mos e nënvlerësoni fuqinë e detyrave të vogla, të zakonshme që ju ndihmojnë të arrini qëllimet tuaja. Shpesh thuhet se 20% e përpjekjes suaj do të japë 80% të rezultateve tuaja! Së fundi, bëni një tabelë vizioni - imagjinoni qëllimet tuaja dhe imagjinoni se si do të ndiheni kur t'i arrini ato. Mishëroni atë që do të ndiheshit nëse do të arrinit pikën më të lartë të biznesit tuaj. Cili është qëllimi juaj përfundimtar? akt ashtu siç do të kishit nëse do ta kishit arritur atë qëllim, dhe kjo është mënyra se si do të filloni të stërvitni trurin tuaj për të menduar. Një libër që unë rekomandoj është Zakonet atomike!

Faleminderit që lexuat historinë time - shpresoj se mund t'ju frymëzoj hani më shumë bimë! Mund të lidheni me mua në Instagram @peanut_palate dhe në faqen time të internetit në peanutpalate.com.

Nutricionist, Universiteti Cornell, MS

Unë besoj se shkenca e të ushqyerit është një ndihmës i mrekullueshëm si për përmirësimin parandalues ​​të shëndetit ashtu edhe për terapinë ndihmëse në trajtim. Qëllimi im është të ndihmoj njerëzit të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre pa e torturuar veten me kufizime të panevojshme dietike. Unë jam një mbështetës i një stili jetese të shëndetshëm - luaj sport, biçikletë dhe notoj në liqen gjatë gjithë vitit. Me punën time, jam paraqitur në Vice, Country Living, Harrods, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health dhe media të tjera.

Më të rejat nga Business News