A MUNDET VAJI CBD TË LEHTËSË SIMPTOMAT E SINDROMËS DOWN

A MUND TË LEHTËSË VAJI CBD SIMPTOMAT E SINDROMËS DOWN?

Keni pasur ndonjëherë sindromën down? A mendoni se vaji CBD mund të lehtësojë simptomat e sindromës down? Këtu është gjithçka që duhet të dini për vajin CBD dhe efektin e tij në sindromën down.

CBD është një nga shumë kanabinoidet me përfitime të shumta mjekësore që ju siguron të keni shëndet të mirë. Megjithatë, efektet e tij në kushte dhe simptoma të ndryshme janë ende të kufizuara. Sindroma Down është një gjendje e zakonshme gjenetike që ndodh kur dikush ka një kromozom shtesë. Kromozomi shtesë ndikon në zhvillimin normal të foshnjës, duke çuar në moszhvillimin e trurit dhe trupit. Në përgjithësi, sfidat fizike dhe mendore mund të çojnë lehtësisht në paaftësi zhvillimore. Për më tepër, një foshnjë që largohet me sindromën down është shumë e ekspozuar ndaj infeksioneve, vuan nga aftësi të ngadalta të të mësuarit dhe më shumë. Kjo i bën njerëzit të pyesin nëse vaj CBD mund të jetë qetësuesi më i mirë për një gjendje të tillë. Në të kundërt, disa studime kanë sugjeruar që CBD mund të ndihmojë me sindromën down. Ende ka prova të kufizuara që mbështesin këto pretendime. Ky artikull do të ndajë studime të shumta mbi efektet e vajit CBD në sindromën down.

KUPTIMI I VAJIT CBD

Kanabidioli (CBD) është një përbërës kimik aktiv që rrjedh nga bima kanabis sativa ose marihuana (kërpi). Ky kanabinoid është një nga më aktivët në krahasim me përbërësit e tjerë që gjenden në kërp. Për më tepër, kanabidioli (CBD) është i disponueshëm në forma të ndryshme, duke përfshirë kapsula, ushqime, produkte ushqimore, vapa, tinktura dhe më shumë. Kjo ju lejon të zgjidhni një produkt CBD që i përshtatet preferencave dhe shijeve tuaja. Këto forma CBD gjithashtu vijnë në shije dhe veti të ndryshme për identifikim të lehtë. Ndryshe nga tetrahidrokanabinoli (THC), CBD është jo-dehëse dhe jo psikoaktive, që do të thotë se nuk do t'ju bëjë të lartë ose nuk do të shkaktojë efekte anësore të rënda. Sipas Leszko etj. (2021), Vaji CBD është i njohur për përfitimet e tij të jashtëzakonshme shëndetësore. Produktet CBD do të ndihmojnë në reduktimin e stresit, ankthit dhe depresionit, përmirësimin e modelit tuaj të gjumit, ofrimin e lehtësimit të dhimbjes dhe më shumë. Në përgjithësi, është një produkt ideal për kushte të ndryshme, duke përfshirë sindromën down.

SI NDËRVEPRON VAJI CBD ME SISTEMIN NJERËZOR?

Sipas Romano etj. (2013), Vaji CBD dhe përfitimet e tij për trupin e njeriut nuk janë kuptuar mirë. Kjo përfshin mënyrën se si funksionon ose ndikon në sistemin tuaj. Në përgjithësi, trupi juaj është i përbërë nga receptorë, enzima dhe endokannabinoidë në sistemin endokannabinoid. Ky sistem ndërvepron me kanabidiol (CBD) dhe kanabinoidë të tjerë. Për më tepër, sistemi endokannabinoid është gjithashtu i njohur për ndikimin e funksioneve dhe proceseve thelbësore të trupit si gjumi, ankthi, stresi, disponimi, imuniteti, metabolizmi, ngopja, inflamacioni, dhimbja dhe më shumë. Prandaj, për shkak të ndërveprimit të drejtpërdrejtë midis kanabidiolit dhe sistemit endokannabinoid, vaji CBD besohet se ka aftësinë të ndihmojë me çdo kusht, përfshirë simptomat e sindromës down. Megjithatë, ka kërkime të kufizuara shkencore që vërtetojnë këto pretendime. Në përgjithësi, kjo është arsyeja pse Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ende nuk ka miratuar ndonjë nga këto pretendime.

A MUND TË NDIHMOJË VAJI CBD ME SIMPTOMAT E SINDROMËS DOWN?

Sipas Marín et al. (2011), Vaji CBD mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të sindromës down. Sidoqoftë, ka ende nevojë për më shumë kërkime dhe studime se si vaji CBD mund të ndihmojë me sindromën down. Disa studime sugjerojnë se vaji CBD është produkti më i mirë për sindromën down, por ka kërkime të kufizuara nëse mund të përdoret si trajtimi kryesor për këtë gjendje. Për më tepër, vaji CBD është i njohur për përfitimet e tij mjekësore, duke përfshirë lehtësimin e dhimbjes dhe inflamacionit, stresin e reduktuar dhe shumë më tepër. Kjo është dëshmi se është një nga kanabinoidët më të mirë që mund të ndihmojë në eliminimin e kushteve dhe simptomave të ndryshme. Megjithatë, kur përdorni vaj CBD për një fëmijë, është thelbësore të kërkoni ndihmë nga një mjek për të parandaluar çdo efekt anësor të rëndë. Për më tepër, sigurohuni që të përdorni dozën e rekomanduar të CBD për efektivitet dhe siguri. Forma të ndryshme CBD janë të disponueshme në treg dhe zgjedhja e asaj të duhurit për fëmijën tuaj mund të jetë sfiduese. Së fundi, sigurohuni që të bëni më shumë kërkime nëse vaji CBD është i sigurt për fëmijën tuaj apo jo përpara përdorimit.

ÇFARË VAJ CBD DUHET TË MERRNI PËR SIMPTOMAT E SINDROMËS DOWN?

Në përgjithësi, vaji CBD dhe produktet e tjera të lidhura me kanabidiol kanë kërkime të kufizuara mbi efektet e tyre në simptomat e sindromës down. Megjithatë, nëse duhet të përdorni vaj CBD për të lehtësuar simptomat e sindromës down, merrni parasysh konsultimin paraprak me mjekun tuaj. Kjo do t'ju ndihmojë të kuptoni dozën dhe vajin CBD që supozohet të merrni si fillestar. Për më tepër, shumica e markave të naftës CBD nuk janë reale dhe keqinterpretimet e shumta të informacionit mund t'ju mashtrojnë. Rrjedhimisht, dikush ka të ngjarë të marrë më shumë ose më pak dozë të vajit CBD sesa synimi. Gjithashtu, ju mund të konsumoni lehtësisht THC pa pëlqimin tuaj.

SFIDAT EKZISTUESE TË VAJIT CBD PËR SIMPTOMAT E SINDROMËS DOWN

Ndërsa studime të ndryshme janë premtuese dhe sugjeruese për përdorimin e vajit CBD për sindromën down, disa sfida ekzistuese janë të pranishme. Ato përfshijnë;

 • Studimet sugjerojnë vetëm se vaji CBD mund të lehtësojë simptomat e sindromës down, por nuk ka asnjë provë shkencore të marrëdhënies midis sistemit endokannabinoid dhe gjendjes.
 • Shkalla në të cilën sistemi endokannabinoid ndikon në ndonjë gjendje gjenetike është e paqartë.
 • Shumica e studimeve të disponueshme përfshijnë kafshë, gjë që i bën ato më pak efikase. Studimet e kufizuara mbi qeniet njerëzore i bëjnë produktet CBD më pak të sigurta dhe efektive.
 • Pavarësisht nga pretendimet për vajin CBD dhe çfarë mund të ndihmojë në zgjidhjen e tij në sistemin tuaj, ka ende kërkime të kufizuara që mbështesin këto pretendime.
 • Shumica e produkteve CBD nuk janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), duke i bërë ato më pak të sigurta.
 • Shumica e produkteve CBD nuk kanë dozë aktuale, duke e bërë të vështirë njohjen e dozës së rekomanduar.
 • Disa nga produktet CBD nuk janë të pastra (kanë më shumë se 0.3% THC), duke e bërë të vështirë të kuptosh nëse ato janë suplementi i duhur për simptomat e sindromës down.

NË FUND TË FUNDIT

Vaji CBD është një nga produktet aktive në kanabis. Është gjithashtu i njohur për përfitimet e shumta shëndetësore në përmirësimin e mirëqenies suaj të përgjithshme. Sindroma Down është një gjendje e zakonshme që prek foshnjat. Ai ndryshon procesin e tyre normal të zhvillimit, duke çuar kështu në sfida fizike dhe mendore. Pavarësisht nga hulumtimet dhe studimet e kufizuara mbi efektet e vajit CBD në sindromën down, ai ende mund të përdoret, por nën udhëzime të rrepta. Në përgjithësi, përpara se të administroni vaj CBD tek fëmija juaj, merrni parasysh të vizitoni mjekun tuaj për udhëzime. Mjeku juaj do t'ju udhëzojë për formën e duhur të CBD, mënyrën e konsumimit të tij dhe dozën që duhet administruar. Kjo do ta parandalojë fëmijën tuaj nga ndonjë efekt anësor i rëndë.

REFERENCAT

 • Shyama, M., Al-Mutawa, SA, Morris, RE, & Sugathan, T. (2018). Përvoja e kariesit dentar të fëmijëve me aftësi të kufizuara dhe të rriturve të rinj. Komuniteti Dent Health, 18(3), 181-6.
 • Leszko, M., & Meenrajan, S. (2021). Qëndrimet, besimet dhe ndryshimi i tendencave të përdorimit të vajit të kanabidiolit (CBD) midis kujdestarëve të individëve me sëmundjen Alzheimer. Terapitë plotësuese në mjekësi, 57, 102660.
 • Marín, AS dhe Graupera, JMX (2011). Statusi ushqimor i personave me aftësi të kufizuara intelektuale me sindromën Down. Nutricion spitalaria, 26 (5), 1059-1066.
 • Romano, LL, & Hazekamp, ​​A. (2013). Vaji i kanabisit: vlerësimi kimik i një ilaçi të ardhshëm me bazë kanabisi. Kanabinoidet, 1 (1), 1-11.

Më të fundit nga CBD