CBD Isolate VS SPEKTRIMI I PLOTË: CILI ËSHTË DALLIMI?

CBD Isolate VS SPEKTRIMI I PLOTË: CILI ËSHTË DALLIMI?

Bima e kanabisit përmban dy elemente parësore; kanabidiol (CBD) dhe tetrahidrokanabinol (THC). Elementë të tjerë të rëndësishëm që gjenden në bimën e kanabisit përfshijnë terpenet dhe flavonoidet. Bima i është bashkangjitur përfitimeve të ndryshme të mirëqenies, të cilat çuan në legalizimin e saj në SHBA në vitin 2018. Sipas hulumtimeve të shumta, besohet se ka veti anti-inflamatore duke e bërë të dobishme në rregullimin e funksionit të trupit të njeriut. Ndryshe nga CBD, e lidhur me përfitime të ndryshme, THC ka efekte dehëse, gjë që çon në pasiguri në lidhje me bimën. Gjithashtu, besohet se ka një efekt "të lartë". Ekzistojnë tre lloje të CBD; izoluar, me spektër të gjerë dhe spektër të plotë. Dallimi i tyre përcaktohet nga elementët e bimës së kanabisit që gjenden në bimë.

Spektri i plotë CBD

Produktet CBD me spektër të plotë përfshijnë vapa, tinktura, kapsula, tokale, çamçakëz dhe ushqime. Produktet e kafshëve shtëpiake janë ndër ndërmarrjet e fundit të produkteve CBD të prodhuara në spektër të plotë. Këto janë produkte CBD të prodhuara duke përdorur të gjithë elementët që gjenden në fabrikë; CBD, THC, terpenet dhe flavonoidet.

CBD

Është elementi kimik më dominues që gjendet në bimën e kërpit. Studimet besojnë se ndihmon në reduktimin e dhimbjes, ankthit, stresit dhe depresionit, midis funksioneve të ndryshme. Megjithatë, më shumë prova klinike duhet të bëhen ende për rëndësinë e tij. Gjithashtu, Autoriteti i Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk i ka miratuar këto funksione. Studime nga Atalay, et al. (2019)., lidhin elementin me funksionet klinike dhe gjithashtu e identifikojnë atë të ketë veti anti-inflamatore duke e bërë të dobishme për trupin e njeriut. Studime të ndryshme klinike e kanë lidhur gjithashtu me potencialet terapeutike, duke përfshirë lehtësimin e stresit. Ndryshe nga vetitë psikoaktive që përmban THC, besohet të jetë jo psikoaktive, duke ushtruar efekte farmakologjike si antioksidantë. Megjithatë, sipas FDA-së dhe organizatave të ndryshme shëndetësore që kanë shfaqur interes për CBD, si Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), ajo ka disa efekte anësore. Ato përfshijnë diarre, gojë të thatë, ulje të oreksit dhe lodhje. Megjithatë, efektet ka të ngjarë të ndodhin kur merren në akses.

THC

Ky është elementi i dytë mbizotërues që gjendet në bimën e kërpit. Prania e tij në bimën e kërpit ishte ndër arsyet pse legalizimi i kultivimit të tij mori kohë deri në vitin 2018. Gjendet rëndom te marijuana, ndryshe nga bima e kanabisit. Arsyeja e legalizimit të kanabisit dhe jo marihuanës është se ka nivele të ulëta THC (0.3%). Prandaj, FDA u mandatua të afirmonte produkte nga prodhues të ndryshëm CBD për të siguruar që nivelet të kufizohen në 0.3%. Nivelet besohet se nuk shkaktojnë efekte psikoaktive. Megjithatë, legalizimi i produkteve CBD ishte i mandatuar në nivel shtetëror. Shtetet që lejojnë produktet CBD janë gjithashtu strikte ndaj niveleve të THC nën 0.3%.

terpenes

Këto janë elementi i tretë më i dobishëm që gjendet në bimën e kërpit. Bima përmban rreth 150 terpene. Ata janë përgjegjës për aromën dhe shijen natyrale të bimës së kërpit. Besohet se terpenet punojnë në mënyrë sinergjike për të përmirësuar përfitimet e bimës së kërpit. Studimet nga Baron, EP (2018). tregojnë se terpenet përmbajnë përfitime të ndryshme, duke përfshirë reduktimin e dhimbjeve, migrenës dhe dhimbjeve të kokës, me të cilat përballen rreth 18% e popullsisë së SHBA-së. Gjithashtu përmirëson efektin anti-inflamator. Ndryshe nga THC, ai gjithashtu nuk ka të bëjë me efektet psikoaktive që lidhen me bimën e kanabisit.

Flavonoid

Bima e kanabisit ka 20 flavonoide. Ndryshe nga terpenet, CBD dhe THC, të cilat gjenden vetëm në kanabis, flavonoidet gjenden gjithashtu në fruta, perime dhe drithëra. Ata besohet se ofrojnë funksione të ngjashme me ato terpene. Ato ofrojnë një efekt shoqërues, duke ofruar më shumë përfitime të mundshme si anti-inflamacion kur punojnë së bashku me elementë të tjerë të bimës së kërpit, si terpenet dhe CBD.

Që produktet CBD të konsiderohen me spektër të plotë, ato duhet të kenë të gjithë këta elementë që i shërbejnë një qëllimi tjetër. CBD me spektër të plotë besohet të jetë efektive pasi përbërës të ndryshëm kimikë punojnë së bashku për të ofruar një efekt rrethues.

Izoloni CBD

Izoloni CBD është një lloj unik i spektrit të plotë dhe spektrit të gjerë që mund të lidhet zakonisht. Është alternativa më e mirë për ata që dëshirojnë të provojnë CBD për herë të parë dhe duan të shmangin efektet psikoaktive që lidhen me THC. Produktet e izoluara CBD janë bërë nga CBD e pastër. Për të prodhuar produkte të izoluara, prodhuesit përdorin metoda të ndryshme nxjerrjeje për të eliminuar elementë të tjerë të bimës së kërpit, përfshirë THC. Nuk ka terpene, flavonoidë dhe THC. Sipas hulumtimeve të ndryshme, disa nga përfitimet e mundshme përfshijnë luftimin e inflamacionit. Megjithatë, studime të shumta e kanë lidhur gjithashtu me efekte të ndryshme anësore, duke përfshirë humorin, humbjen e kujtesës dhe humbjen e oreksit. Më e rëndësishmja, izolimi i CBD nuk është plotësisht i pavlefshëm nga THC, por përkundrazi ka nivele të vogla që nuk mund të zbulohen në një test droge; shumë më e ulët se 0.3%. THC duke qenë elementi i dytë dominues i bimës së kanabisit, nxjerrja e tij plotësisht pa lënë gjurmë mund të jetë e vështirë.

Dallimi midis CBD të izoluar dhe spektrit të plotë

Spektri i plotë ofron një efekt rrethues për shkak të disponueshmërisë së të gjithë elementëve në bimën e kanabisit; terpenet, CBD, THC dhe flavonoidet. Sidoqoftë, izoloni CBD nuk e ka këtë potencial pasi është një formë e pastër e CBD.

Izolimi i CBD ofron më pak rreziqe për trupin sesa spektri i plotë për shkak të efekteve psikoaktive të THC, i cili është i pavlefshëm në produktet e izoluara CBD. Prandaj, CBD me spektër të plotë gjithashtu ofron më shumë kërcënim kur merret më tepër se sa i izoluar për shkak të THC.

Përfundim

Produktet CBD janë të zakonshme në SHBA dhe legalizohen në 36 shtete. Megjithatë, ndërsa shkoni për topikale, vapa, tinktura, kapsula ose gome, kushtojini vëmendje llojit të përshtatshëm të CBD. CBD me spektër të plotë do të ofrojë të gjitha përfitimet e mundshme që lidhen me elementë të tjerë që gjenden në bimën e kërpit, të tilla si terpenet dhe flavonoidet. Megjithatë, ka të ngjarë të ekspozojë përdoruesin ndaj efekteve anësore të lidhura me THC, të tilla si sytë e skuqur dhe buzët e thata. Izolimi i CBD mund të jetë lloji më i mirë për ata që dëshirojnë të shmangin plotësisht THC. Rekomandohet gjithashtu për fillestarët dhe njerëzit që dëshirojnë të përfitojnë vetëm nga CBD. Megjithatë, nuk është një garanci që dikush do të shmangë plotësisht THC. Duke qenë elementi i dytë mbizotërues që gjendet në bimën e kërpit, nxjerrja e tij plotësisht mund të mos jetë e lehtë. 

Referencat

Atalay, S., Jarocka-Karpowicz, I., &Skrzydlewska, E. (2019). Vetitë antioksiduese dhe anti-inflamatore të kanabidiolit. Antioksidantë, 9 (1), 21.

Baron, EP (2018). Vetitë mjekësore të

Kanabinoidet, terpenet dhe flavonoidet në kanabis, dhe përfitimet në migrenë, dhimbje koke,

Dhe Dhimbja: Një përditësim mbi provat aktuale dhe shkencën e kanabisit. Dhimbje koke:

Journal Of Head and Face Pain, 58(7),

1139-1186.

Anastasia Filipenko është psikologe e shëndetit dhe mirëqenies, dermatologe dhe shkrimtare e pavarur. Ajo mbulon shpesh bukurinë dhe kujdesin e lëkurës, tendencat e ushqimit dhe të ushqyerit, shëndetin dhe fitnesin dhe marrëdhëniet. Kur ajo nuk po provon produkte të reja për kujdesin e lëkurës, do ta gjeni duke marrë një klasë çiklizmi, duke bërë joga, duke lexuar në park ose duke provuar një recetë të re.

Më të fundit nga CBD