CILAT JANË EFEKTET ANËSORE TË MELATONINËS A KA NDONJË RREZIQ NË PLOTËSIM ME MELATONINË-min

CILAT JANË EFEKTET ANËSORE TË MELATONINËS? A KA RREZIQ NË PLOTËSIM ME MELATONINË?

///

Melatonin, një neurohormon i sekretuar nga gjëndrat pineale të trurit, duket të jetë i sigurt edhe kur merret në doza të larta. Megjithatë, nuk ka studime mbi efektet e tij anësore afatgjata ose ndikimet e tij në funksionet e tjera të trupit.

Melatonin është një neurohormon që sekretojnë gjëndrat pineale të trurit dhe është gjithashtu i disponueshëm si suplement. Njerëzit që kanë probleme me gjumin, duke përfshirë ata që flenë gjatë ose kanë kohëzgjatje të kufizuar të gjumit, zakonisht marrin suplemente melatonine për të përmirësuar cilësinë e gjumit. Njerëzit zakonisht marrin 1 mg deri në 10 mg si dozë për melatonin, megjithëse doza ideale nuk është vendosur. Suplementi duket të jetë i sigurt, edhe në rastet kur merret në doza të larta si 10 mg deri në 100 mg. Megjithatë, ka lidhje që mungojnë, veçanërisht efektet që melatonina mund të ketë tek një person në terma afatgjatë, si ndikon në funksionet e tjera të trupit dhe si mund të ndikojë tek foshnjat, adoleshentët dhe nënat që ushqehen me gji, duke i bërë ekspertët të kenë një rezervë për të. përdorimi nga individë të tillë të ndjeshëm. Këtu është gjithçka që duhet të dini për melatoninën.

Kuptimi i melatoninës

Së pari, le të kuptojmë se çfarë është melatonin. Nëse keni dëgjuar ndonjëherë për "hormonin e errësirës ose "hormonin e gjumit", keni dëgjuar për melatoninën. Është një lloj hormoni i sekretuar nga truri, veçanërisht nga gjëndrat pineale. Rrjedhimisht, ai quhet neurohormon. Disa njerëz kanë probleme me gjumin dhe plotësohen me hormone, që do të thotë se ky hormon është i disponueshëm si suplement. Në SHBA, njerëzit mund ta blejnë atë pa recetë. Sidoqoftë, në Evropë, Australi dhe rajonet e lidhura me to, melatonin konsiderohet një ilaç që shitet vetëm me recetë (mjekim vetëm me recetë ose POM).

Melatonina është e gjerë në efektet e saj

Melatonina është me të vërtetë një shtesë e sigurt dhe administrimi i saj nuk është shoqëruar me probleme serioze mjekësore ose efekte anësore. Megjithatë, ekspertët kanë rezervat e tyre për melatoninën sepse efektet e saj janë të gjera. Përveçse vepron si ndihmës për gjumë, ai ndikon në aspekte të tjera të shëndetit dhe cilësisë së jetës, duke përfshirë sistemin seksual, lirimin e kortizolit, imunitetin, temperaturën dhe presionin e gjakut. Si i tillë, ekziston nevoja për të shqyrtuar efektet e tij në sistemet e deklaruara, veçanërisht në terma afatgjatë.

A i predispozon njerëzit ndaj efekteve anësore serioze plotësimi me melatonin?

Melatonina krenohet me një profil jashtëzakonisht të sigurt, prandaj përdorimi i saj po rritet në popullaritet. Edhe pse nuk është aq efektiv sa medikamentet dhe mjetet e tjera për gjumë, ai nuk ka asnjë efekt anësor të regjistruar. Janë kryer disa studime për të përcaktuar se si melatonina krahasohet me placebo për efekte anësore, por asnjë nuk mund të konsiderohet i rëndësishëm. Edhe pse disa njerëz u ankuan për marramendje, dhimbje koke, të përziera, etj., efektet u përjetuan nga pjesëmarrësit nga të dy grupet. Si të tilla, ato nuk ishin specifike për melatonin. Megjithatë, ka rezerva në lidhje me administrimin e suplementeve të melatoninës tek grupet e ndjeshme si foshnjat, adoleshentët dhe nënat që ushqehen me gji, pasi shumica e studimeve nuk janë ngushtuar në këtë aspekt dhe as nuk është hulumtuar melatonina për efektet e saj anësore në funksione të tjera përveç gjumit.

Disa ekspertë kanë frikë se plotësimi i melatoninës mund të ndërhyjë në sekretimin natyral të trupit të melatoninës

Siç u përmend në fillim, melatonin është një neurohormon i sekretuar nga gjëndrat pineale të trurit. Kjo do të thotë se trupi ka një sistem që e sekreton atë, por disa njerëz kanë probleme me gjumin dhe e arrijnë atë. Si e tillë, melatonina ndihmon një person të flejë më shpejt, përmirëson kohëzgjatjen e gjumit dhe ul temperaturën e trupit për të bërë gjumin më të mundshëm. Megjithatë, disa shkencëtarë mendojnë se përdorimi i melatoninës për një kohë të gjatë mund të ndërhyjë në sistemin natyror të trupit për ta sekretuar atë. Ndërsa kjo mund të ketë kuptim, studimet afatshkurtra nuk e kanë konfirmuar këtë, por ekziston nevoja për të vazhduar kërkimin e melatoninës për të plotësuar këto hallka që mungojnë. Në përgjithësi, megjithatë, melatonina shpallet si e shëndetshme dhe është një nga të paktat suplemente që nuk kanë efekte varësie. Si e tillë, lënia e tij nuk do të shkaktojë sindromën e tërheqjes. Përsëri, studimet që çuan në këto përfundime ishin vetëm afatshkurtra, duke kërkuar nevojën për të kryer studime të ngjashme për të njëjtat parametra, por në kohëzgjatje më të gjata.

Melatonin për fëmijët?

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk e ka ekzaminuar melatoninën për fëmijët dhe as nuk ka vlerësuar sigurinë e saj. Megjithatë, përdorimi i suplementit po rritet në popullaritet, madje edhe tek fëmijët. Disa vende nuk ndiejnë pak për këtë, por në Australi dhe Evropë, melatonina është një ilaç vetëm me recetë, kryesisht për të rriturit. Megjithatë, disa zona të Evropës, përfshirë Norvegjinë, e administrojnë këtë suplement për fëmijët. Ndërkohë që studimet nuk kanë regjistruar ndonjë marrje negative të melatoninës tek fëmijët, kjo e fundit konsiderohet një grup i ndjeshëm, prandaj shumë ekspertë refuzojnë administrimin e saj tek fëmijët. Për më tepër, ky grup në rritje mund të ndikohet gjithashtu nga efektet e gjera të melatoninës. Si i tillë, vetëm studimet e mëtejshme do të ndihmojnë në pastrimin e ajrit.

Melatonina mund të shkaktojë pagjumësi gjatë ditës tek përdoruesit

Shqetësimi tjetër rreth melatoninës është se mund të shkaktojë përgjumje gjatë ditës, veçanërisht kur administrohet gjatë ditës. Sigurisht, ky nuk është një efekt anësor i këtij hormoni pasi kjo është ajo që synohet të bëjë. Sidoqoftë, njerëzit me nivele të reduktuara të pastrimit të melatoninës mund ta shohin përgjumjen gjatë ditës si një problem pasi ata duhet të qëndrojnë aktivë gjatë ditës, megjithatë suplementi do të vazhdojë të veprojë. Reduktimi i pastrimit të një ilaçi ose suplementi të caktuar tregon periudhën që i duhet sistemit për ta hequr atë nga trupi. Ndërsa të rinjtë, veçanërisht ata të shëndetshëm, mund të mos kenë efekte negative me shkallë të reduktuar të pastrimit të melatoninës, mund të jetë sfiduese për të moshuarit që mund të përpiqen pa sukses të qëndrojnë zgjuar.

Duke rritur natyrshëm nivelet e melatoninës

Për fat të mirë, nuk keni nevojë të merrni suplemente melatonine nëse nuk keni probleme serioze me gjumin, sepse mund të bëni disa gjëra për ta rritur atë në mënyrë natyrale. Së pari, shmangni shikimin e televizorit ose përdorimin e pajisjeve elektronike ndërsa jeni afër gjumit. Së dyti, zbehni dritat pasi drita e reduktuar gjatë natës lidhet me rritjen e prodhimit të melatoninës. Së treti, ekspozoni veten ndaj dritave të ndritshme të mëngjesit. Këto duhet të rrisin nivelet e melatoninës pa marrë domosdoshmërisht suplemente melatonine.

përfundim

Melatonin është një hormon i prodhuar nga truri, por disponohet edhe si suplement. Edhe pse në përgjithësi është i sigurt për përdorim, ekspertët janë të shqetësuar për efektet e tij të gjera dhe afatgjata. Nëse keni probleme me gjumin, mund të përfitoni nga përdorimi i tij, por gjithashtu mund të rrisni nivelet në mënyrë natyrale duke errësuar dritat gjatë natës dhe duke u ekspozuar ndaj dritës së ndritshme të mëngjesit.

Nutricionist, Universiteti Cornell, MS

Unë besoj se shkenca e të ushqyerit është një ndihmës i mrekullueshëm si për përmirësimin parandalues ​​të shëndetit ashtu edhe për terapinë ndihmëse në trajtim. Qëllimi im është të ndihmoj njerëzit të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre pa e torturuar veten me kufizime të panevojshme dietike. Unë jam një mbështetës i një stili jetese të shëndetshëm - luaj sport, biçikletë dhe notoj në liqen gjatë gjithë vitit. Me punën time, jam paraqitur në Vice, Country Living, Harrods, Daily Telegraph, Grazia, Women's Health dhe media të tjera.

Më të rejat nga Shëndetësia