A DUHET TË MERRNI SHTESË TË KONJUGUARA TË YNDYRAVE TË ACIDIT LINOLEIK CLA PËR HUMBJE PESHORE-min.

A DUHET TË MERRNI SHTESË TË YNDYRAVE TË KONJUGUARA TË ACIDIT LINOLEIK (CLA) PËR HUMBJE PESHORE?

///

Hulumtimet tregojnë se yndyra CLA (acidi linoleik i konjuguar) është ideal për humbje peshe. Sidoqoftë, efektet nuk përkthehen te qeniet njerëzore kur përdoren në forma shtesë.

Kërkimi për humbje peshe është më i popullarizuar sepse shumë njerëz duan të jenë të aftë për industrinë e bukurisë kur kanë formën ideale. Të tjerë kanë kushte mjekësore ose janë obezë dhe ndihen të prirur për të humbur yndyrat e tepërta. Me një zhurmë të tillë, shumë suplemente për humbje peshe janë në treg, dhe CLA (acidi linoleik i konjuguar) është një prej tyre. Hulumtimet tregojnë se CLA mund të ndihmojë me humbjen e peshës, kryesisht te kafshët, por të njëjtat efekte nuk përkthehen tek qeniet njerëzore kur marrin suplemente CLA. Si i tillë, mund të pyesni veten nëse duhet të merrni suplemente CLA për humbje peshe. Shihni këtë artikull për të kuptuar se çfarë është CLA dhe nëse duhet ta plotësoni atë për të arritur humbje peshe.

Përcaktimi i CLA

Së pari, le të kuptojmë se çfarë janë acidet linoleike të konjuguara. E thënë thjesht, ato janë një lloj yndyrash dietike që gjenden te kafshët, veçanërisht në qumësht dhe indet e muskujve. Si i tillë, ngrënia e mishit të viçit (mundësisht lopëve të ushqyera me bar) ose pirja e qumështit, si dhe produktet e qumështit si djathi feta, djathi, djathi mocarela, gjalpi dhe ghee, ju ndihmon të merrni CLA. Acidet yndyrore linoleike të konjuguara nuk prodhohen nga trupi, por bëhen nga acidet omega-6 kur kafshët ushqehen me bimë dhe marrin omega-6.

CLA-të nuk janë yndyrna thelbësore

Yndyrnat esenciale janë ato që trupi nuk i prodhon, por duhet të mbështetet në dietë për t'i marrë ato. Si i tillë, mosngrënia e ushqimeve të pasura me yndyrna të tilla mund të çojë në disa sëmundje dhe simptoma të mungesës dhe të parandalojë një shëndet optimal. Edhe pse trupi nuk prodhon CLA, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se CLA-të janë yndyrna thelbësore. Kjo për shkak se ka shumë pararendës të kësaj yndyre.

Lloje të ndryshme të CLA

Ekzistojnë forma të ndryshme të yndyrave linoleike të konjuguara, me c9, t11 (cis 11, trans-11) dhe t10, c12 (trans- 10, cis 12). Të dyja gjenden në dietë, por c9, t11 dominon dhe t10, c12 janë të pranishme vetëm në sasi të vogla. Në të kundërt, suplementet CLA kanë t10, c12 pasi pikërisht kjo formë lidhet me përfitimet e humbjes së peshës. Studimet mendojnë se efekti i yndyrave t10, c12 te kafshët ndryshon nga ndikimi i tyre tek qeniet njerëzore, siç tregohet nga studimet e mëparshme.

Parashtesa 'trans-' do të thotë se dy format kryesore të acideve linoleike të konjuguara janë yndyrat trans. Yndyrnat trans prodhohen artificialisht duke shtuar hidrogjen në yndyrnat e pangopura për t'i bërë ato të qëndrueshme në temperaturat e dhomës. Yndyrnat e pangopura kanë lidhje të hapura, të cilat hidrogjeni i zë për të formuar yndyrna trans. Yndyrnat trans industriale cilësohen si të pashëndetshme pasi ato janë të lidhura me inflamacionin dhe rreziqet më të larta të sëmundjeve kronike. Në fakt, yndyrnat trans janë të ndaluara në SHBA dhe nuk përdoren në ushqime të shpejta dhe produkte të pjekura për shkak të përfitimeve shëndetësore që lidhen me to. Përkundrazi, yndyrnat trans në CLA janë përgjithësisht të shëndetshme dhe nuk janë të lidhura me inflamacionin dhe gjendjet inflamatore.

CLA mund të ndihmojë në humbjen e peshës tek kafshët

Studimet tregojnë se përdorimi i CLA tek kafshët çon në mënyrë efektive në humbje peshe. Mekanizmi pas kësaj nuk është kuptuar plotësisht, por burime të tjera e lidhin atë me rritjen e prodhimit të proteinave dhe yndyrave që shtojnë metabolizmin e yndyrës. Marrja më e madhe e CLA rrit shprehjet e këtyre enzimave dhe proteinave, duke nxitur humbjen e peshës. Në një studim, minjve iu dha CLA për 6 javë, dhe brejtësit tronditën deri në 70% të përmbajtjes totale të yndyrës në fund. Për më tepër, studimi kuptoi se efekti i CLA për humbjen e peshës tek kafshët është i varur nga doza. Si i tillë, rritja e marrjes së CLA të kafshës çon në më shumë humbje peshe.

Studimet e epruvetës tregojnë se CLA mund të ndihmojë në humbjen e peshës tek kafshët

Studime të mëtejshme në mjedise të kontrolluara dhe epruveta tregojnë se ka humbje peshe te kafshët me administrim CLA. Për shembull, një studim mori qelizat e derrit dhe administroi CLA. Qelizat zbuluan efekte të mahnitshme të humbjes së peshës, të cilat, si testi i brejtësve, vareshin nga doza. Pas rezultateve premtuese, studiuesit u nxitën të provonin CLA tek njeriu.

Yndyrnat e konjuguara të acidit linoleik mund të mos jenë aq efektive për humbjen e peshës tek qeniet njerëzore

Megjithëse studimet tregojnë se administrimi i CLA tek kafshët mund t'i ndihmojë ata të humbin yndyrat dhe peshën e përgjithshme, këto efekte nuk përkthehen tek qeniet njerëzore. Sigurisht, ka një majë efektesh, por është pothuajse e parëndësishme. Për shembull, një studim i dha një popullate të kampionuar një placebo ose 3.2 g CLA dhe grupi i fundit humbi rreth 0.05 kg në javë. Kjo përkthehet në 0.2 kg në muaj, që është mjaft e vogël. Në një studim tjetër, njerëzve obezë iu dha një placebo ose një dozë ditore prej 2.4 g-6 g CLA për 6 muaj deri në një vit. Grupi CLA përjetoi më shumë humbje peshe sesa grupi placebo dhe humbi rreth 1.33 kg. Sinqerisht, humbja e 1.3 kg në 6-12 muaj nuk është e qëndrueshme apo e rëndësishme në afat të gjatë apo të shkurtër. Megjithatë, këto efekte të parëndësishme nuk vijnë pa efektet anësore negative të produkteve të përpunuara si suplementet. Si i tillë, marrja e suplementeve CLA për humbje peshe nuk është e mençur.

T10, c12 CLA mund të mos jetë aq efektiv sa c9, t11 për humbje peshe

Disa burime argumentojnë se CLA është më efektive për humbjen e peshës tek kafshët sesa tek qeniet njerëzore për shkak të formave në të cilat ato gjenden. Shumica e suplementeve kanë t10, c12 CLA, e cila, pavarësisht se është e lidhur me humbjen e peshës, nuk prodhon efekte të tilla te qeniet njerëzore. Përkundrazi, kafshët kanë t10, c12 dhe c9, t11, gjë që mund të jetë arsyeja pse ato kanë rezultate më të mira të humbjes së peshës sesa qeniet njerëzore.

Qëndroni në dietë për të marrë CLA

Edhe pse CLA mund të mos jetë efektive për humbjen e peshës tek njerëzit, ajo ende ka shumë efekte pozitive, veçanërisht kur merret nga dieta. Si të tilla, hani produkte qumështi si gjalpë, ghee, djathë, djathë feta, djathë mocarela, gjizë, mish viçi të rrumbullakët, qengji, etj., për të marrë CLA nga dieta. Për më tepër, këto nuk vijnë me rrezikun inflamator.

Përfundim

Acidi linoleik i konjuguar (CLA) është një yndyrë ushqimore natyrale tek kafshët. Suplementet e tij tregtohen për humbje peshe, por ato nuk ndihmojnë në heqjen e peshës së konsiderueshme te njerëzit si te kafshët. Si i tillë, t'i përmbahesh burimeve dietike si ghee, mish qengji, gjalpë, djathë, etj., është një mënyrë më e mirë.

Nutricionist. Universiteti Bluffton, MS

Në botën e sotme, mënyrat e të ngrënit dhe ushtrimeve të njerëzve kanë ndryshuar, dhe shpesh është mënyra e jetesës që është shkaku i shumë sëmundjeve të lidhura me dietën. Unë besoj se secili prej nesh është unik - ajo që funksionon për një nuk i ndihmon tjetrin. Për më tepër, mund të jetë edhe e dëmshme. Më intereson psikologjia e ushqimit, e cila studion marrëdhëniet e një personi me trupin dhe ushqimin, shpjegon zgjedhjet dhe dëshirat tona për produkte specifike, vështirësinë e mbajtjes së peshës trupore optimale, si dhe ndikimin e faktorëve të ndryshëm të brendshëm dhe të jashtëm në oreksin. Unë jam gjithashtu një koleksionist i zjarrtë i makinave të vjetra dhe aktualisht, jam duke punuar në Mercedesin tim W1993 të vitit 124. Ju mund të keni hasur në artikuj në të cilët jam paraqitur, për shembull, në Cosmopolitan, Elle, Grazia, Women's Health, The Guardian dhe të tjerë.

Më të rejat nga Shëndetësia