Gjithçka që duhet të dini për probiotikët dhe prebiotikët

//

Probiotikët dhe prebiotikët janë një temë e zakonshme sot kur njerëzit flasin për ushqimin, ushqimin dhe dietën. Njohja e ndryshimit midis të dyjave ju ndihmon të hani ushqimet e duhura për të mbajtur të balancuar florën e zorrëve për shëndetin e trupit tuaj dhe mirëqenien e përgjithshme.

Kur entuziastët e shëndetit diskutojnë për ndonjë gjë që ka të bëjë me dietën, ushqimin, mirëqenien ose shëndetin, shpesh do t'i dëgjoni ata të përmendin dy gjëra; probiotikët dhe prebiotikët. Edhe pse tingëllojnë ëmbël dhe ritmike për syrin, ato tregojnë dy gjëra të ndryshme. Ndërsa probiotikët i referohen baktereve të gjalla, prebiotikët i referohen ushqimit për këto baktere. Mbajtja e këtyre të dyjave në përmasat e duhura siguron një gjendje të shëndetshme të zorrëve, e cila është e mirë për shëndetin e përgjithshëm.

Dallimi midis probiotikëve dhe prebiotikëve

Probiotikët dhe prebiotikët janë gjëra të ndryshme, megjithëse të dy kanë një efekt ritmik në tingull. Probiotikët i referohen baktereve të gjalla dhe të dobishme që gjenden në ushqime të veçanta dhe suplemente ushqimore. Nga ana tjetër, prebiotikët i referohen ushqimit me të cilin hanë këto baktere të dobishme dhe të gjalla. Burimi kryesor i prebiotikëve janë fibrat e patretshme. Ndërsa hani, konsumoni fibra. Megjithatë, disa mund të mos i nënshtrohen tretjes, dhe rrjedhimisht nga prebiotikët. Pikërisht nga këto fibra të patretura ushqehen probiotikët. Trupi ka nevojë për probiotikë dhe prebiotikë në sasi të mjaftueshme për të qenë në të njëjtën kohë me qelizat dhe kërkesat e përgjithshme të trupit.

Përveç shëndetit të qelizave dhe trupit të përgjithshëm, sigurimi i një ekuilibri në probiotikë dhe prebiotikë e mban florën e zorrëve në sasinë e duhur. Kjo lehtëson veprimin e hormoneve dhe enzimave në ushqim. Përveç kësaj, nëse i keni të dyja në dispozicion në përmasat e nevojshme, mikrobiota e zorrëve mbetet në shëndet të mirë, duke punuar për mirëqenien e përgjithshme të trupit.

Pse trupi ka nevojë për mikrobiotën e zorrëve?

Flora e zorrëve është një element i rëndësishëm i traktit tretës dhe pa të, trupi është në rrezik. Zorrët janë të prirura ndaj infeksioneve nga bakteret dhe kërpudhat e dëmshme. Është flora e zorrëve ajo që punon për t'i pastruar këto dhe për të mbajtur një mjedis të mirë rreth zorrëve. Përveç kësaj, mikrobiota e zorrëve rrit imunitetin e përgjithshëm të trupit, duke e ndihmuar atë të mbajë larg sëmundjet infektive. Përveç kësaj, flora e zorrëve është përbërësi kryesor i acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe vitaminës K, të cilat formojnë rreshtimin e shëndetshëm të zorrës së trashë.

Pa mukozën e zorrës së trashë, trupi dhe veçanërisht trakti tretës do të ishin të prirur ndaj infeksioneve të dëmshme. Megjithatë, për shkak të rreshtimit të formuar nga acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe vitamina K, stomaku mbrohet nga të tilla. Përveç kësaj, këto rreshta ndihmojnë në parandalimin e inflamacionit i cili përfundimisht do të çonte në kancer në stomak dhe zorrë. Prandaj, mikrobiota e zorrëve është thelbësore për shëndetin e mirë të zorrëve dhe trupit, në vazhdimësi.

Efektet e ushqimit në mikrobiotën e zorrëve

Është mirë të dimë se çdo gjë që marrim në trup ndikon në florën e zorrëve, ose negativisht, duke shkaktuar një çekuilibër, ose pozitivisht, duke nxitur bakteret e duhura. Marrja e ushqimeve me nivele të larta sheqeri dhe përbërës yndyrorë e nënshtron florën e zorrëve ndaj efekteve negative dhe mund të nxisë mospërgjigje dhe rezistencë ndaj insulinës. Disa studime gjithashtu thonë se marrja e ushqimeve të kontaminuara me pesticide e nënshtron florën në zorrë ndaj ndikimeve negative. Një tjetër kërkim shoqëron antibiotikun, veçanërisht gjatë ditëve të para të jetës, me florën e ndryshuar të zorrëve, dhe kjo mund të jetë e përhershme. Kur zorra është e mbushur me baktere të dëmshme dhe flora e saj është e pashëndetshme, shfaqen ndërlikime shëndetësore, njëra pas tjetrës. Inflamacioni do të ndodhë, duke rezultuar në kancer dhe kushte të ngjashme. Indeksi bazë mss i trupit (BMI) do të rritet, duke çuar në shtim të pashëndetshëm në peshë. Përveç kësaj, bakteret e dëmshme do të kolonizojnë stomakun dhe do të çojnë në aciditet dhe ulçera në stomak. Prandaj, duhet të jemi të kujdesshëm dhe të sigurojmë që të hamë ushqimin e duhur për të mbajtur të shëndetshme florën e zorrëve.

Ushqimet me prebiotikë

Butyrati është një lloj ndihme yndyrore me zinxhir të shkurtër që lidh muret e zorrës së trashë për të formuar një rreshtim. Veshja parandalon zorrën e trashë dhe stomakun nga inflamacioni dhe kanceri. Pa ushqime me prebiotikë, butirati mund të mos formohet. Lajmi i mirë është se jo gjithmonë duhet t'i drejtoheni suplementeve prebiotike. Ka shumë ushqime që mund t'i përfshini në dietën tuaj dhe t'i siguroni stomakut prebiotikët e nevojshëm.

Siç është përmendur tashmë, prebiotikët janë ushqime për bakteret e gjalla në zorrë. Në thelb, ato janë fibra që stomaku nuk mund ta tresë, por bakteret e zorrëve munden. Ngrënia e bishtajoreve (si fasulet), hudhra, zarzavate luleradhiqe, angjinare të Jeruzalemit, qepë, asparagus, banane dhe manaferra i siguron trupit prebiotikë.

Ushqimet me probiotikë

Ashtu si prebiotikët, shumë ushqime kanë natyrshëm probiotikë. Kosi i thjeshtë kishte një sasi të madhe bakteresh të gjalla dhe do të ishte një burim ideal i probiotikëve. Burime të tjera të probiotikëve përfshinin perimet turshi të papasterizuara, lakër turshi, kefir, çaj kombucha dhe kimchi. Fibrat ose sheqernat natyrale në këto ushqime mbështesin lulëzimin e baktereve të gjalla në to. Pasterizimi i ushqimeve të fermentuara vret bakteret e gjalla në to; prandaj ata nuk kualifikohen më për të qenë probiotikë. Prandaj, nëse vendosni të keni ushqime të fermentuara si burimin tuaj kryesor të probiotikëve, sigurohuni që ato të jenë të papasterizuara për të nxjerrë bakteret maksimale prej tyre. Kur një ushqim i caktuar ka baktere të gjalla dhe ushqim me të cilin ushqehen, ai përshkruhet si simbiotik. Shembuj të ushqimeve të tilla përfshijnë lakër turshi dhe kefir.

Është e qartë se ju mund të mbështeteni në ushqimet tuaja për të marrë probiotikë. Shumica e ushqimeve të fermentuara kanë baktere të gjalla në to, dhe këto do të promovojnë shëndetin e florës suaj të zorrëve. Të kesh një mikrobiotë të shëndetshme të zorrëve siguron që edhe zorrët të jenë të shëndetshme dhe të mbajnë larg shumicën e infeksioneve.

Po suplementet probiotike?

Ashtu si prebiotikët, ju mund të gjeni suplemente probiotike në treg. Pyetja kryesore është, a janë të mirë të gjithë probiotikët? Përgjigja e thjeshtë është një jo e drejtpërdrejtë. disa kompani prodhojnë suplemente probiotike, efikasiteti i të cilave nuk mund të vërtetohet. Disa probiotikë janë krijuar gjithashtu për të arritur në stomak dhe për të filluar të jenë efektivë prej andej. Kjo mund të mos funksionojë gjithmonë pasi aciditeti në stomak mund të mos i lejojë ata të lulëzojnë. Përveç kësaj, disa probiotikëve u mungojnë përqendrimet e duhura të baktereve të gjalla dhe mund të mos jenë aspak të dobishme. Nga ana tjetër, llojet e mira të probiotikëve janë të cilësisë së mirë dhe kanë burime ushqimore për bakteret. Probiotikë të tillë kanë cilësi sinbiotike. Nëse duhet të shkoni për suplemente, bisedoni me këshilltarin tuaj mjekësor për rekomandimet e duhura.

Përfundim

Probiotikët dhe prebiotikët janë tema të zakonshme shëndetësore sot. Edhe pse ata i bien një zile në vesh, të dyja nënkuptojnë dy gjëra të ndryshme. Probiotikët i referohen baktereve të gjalla në zonën e zorrëve, ndërsa prebiotikët i referohen ushqimit për baktere të tilla. Të dyja janë të nevojshme për shëndetin e mirë të zorrëve dhe parandalimin e sëmundjeve të zorrëve dhe kancerit. Ky artikull ka diskutuar gjithçka që ju duhet të dini për prebiotikët, probiotikët dhe suplementet e tyre.

Më të rejat nga Shëndetësia