KAZEINË DHE HIRRA-min

KAZEINA DHE HIRRA – CILI ËSHTË DALLIMI

///

Është sikur nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për t'u futur në pluhurat e proteinave në treg. Sinqerisht, ka shumë lloje të pluhurave proteinike sot sesa është parë ndonjëherë, duke përfshirë pluhurat e kërpit, viçit, orizit dhe insekteve.

Pavarësisht shpikjes së pluhurave të reja proteinike që dalin në sipërfaqe si çdo ditë, ekzistojnë dy lloje proteinash që nuk janë lëkundur kurrë gjatë gjithë kohës, dhe ato mbeten të njohura dhe të vlerësuara. Këto janë kazeina dhe proteina e hirrës. Disa njerëz e kanë të vështirë të bëjnë dallimin midis këtyre pluhurave të proteinave. Meqenëse të dyja janë marrë nga qumështi i lopës, ato kanë dallime kryesore që i veçojnë ato. Ky artikull eksploron dallimet midis kazeinës dhe proteinës së hirrës.

Të dy rrjedhin nga qumështi

Kazeina dhe hirra janë llojet kryesore të proteinave të pranishme në qumështin e lopës, ku kazeina përbën 80% dhe hirrën 20%. Këto dy proteina janë të cilësisë së lartë, sepse ato janë të ngarkuara me të nëntë aminoacidet thelbësore. Trupi juaj nuk mund të prodhojë aminoacide thelbësore dhe për këtë arsye ju duhet t'i merrni ato nga ushqimi. Përveç kësaj, kazeina dhe hirra treten lehtësisht. Gjatë prodhimit të djathit, si nënprodukte prodhohen edhe kazeina dhe hirra. Procesi i prodhimit të djathit përfshin shtimin e enzimave ose acideve të zgjedhura në qumështin e nxehtë. Kjo është thjesht për të bërë që kazeina në qumësht të ngurtësohet ose të mpikset, duke lënë pas një substancë të lëngshme. Lëngu i mbetur pas është proteina e hirrës e cila merret përmes disa proceseve për ta larë dhe më pas thahet derisa të bëhet pluhur që përdoret në produkte ushqimore ose shitet si suplement dietik. Kazeina e koaguluar gjithashtu mund të thahet në formë pluhuri ose të përdoret për të bërë produkte qumështi si djathi.

Kazeina absorbohet ngadalë në trup sesa hirra

Dallimi i parë kryesor midis kazeinës dhe hirrës është shkalla e tyre e përthithjes në gjakun qarkullues. Zakonisht, trupi juaj zbërthen proteinat në aminoacide – format e thjeshta të proteinave – të cilat hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe qarkullojnë atje derisa të përdoren plotësisht. Në shumicën e rasteve, nivelet e gjakut të aminoacideve do të qëndrojnë në kulmin për rreth katër deri në pesë orë për kazeinën dhe deri në nëntëdhjetë minuta vetëm për hirrën. Kjo për shkak se shkalla me të cilën përthithen dy proteinat ndryshon.

Kazeina nga gjiza ose mpikset kur qumështit i shtohen acide ose enzima gjatë prodhimit të djathit. E njëjta gjë ndodh edhe kur ato futen në stomakun tuaj ku përzihet me enzimat tretëse dhe acidet. Ndërsa tek gjiza zgjatet tretja e tyre, si dhe thithja e tyre. Si rezultat, proteina e kazeinës dërgon aminoacide ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme në trupin tuaj. Prandaj, mund të jetë më mirë ta përdorni para gjumit ose në situata të tjera agjërimi. Nga ana tjetër, proteina e hirrës është ideale para ose menjëherë pas stërvitjeve pasi tretja e saj është më e shpejtë dhe thithja është më e shpejtë, duke dhënë aminoacide shpejt për aktivizimin dhe riparimin e muskujve.

Nëse dëshironi të ndërtoni muskuj, përdorni proteinën e hirrës

Ju mund të keni nevojë të përdorni proteinën e hirrës për të ndërtuar muskuj në vend të kazeinës. Ndërsa përthithja e tyre e shpejtë i bën ato ideale për stërvitje, proteina e hirrës gjithashtu ka një profil të rëndë të aminoacideve. Është shumë i ngarkuar me aminoacide me zinxhir të degëzuar (BCAA), si valina, leucina dhe izoleucina. Nga ana tjetër, kazeina përmban më shumë aminoacide metioninë, histidinë dhe fenilalaninë. Është e vërtetë që të gjitha aminoacidet thelbësore janë të përfshira në ndërtimin e muskujve. Megjithatë, i gjithë procesi aktivizohet gjithmonë nga leucina. Për shkak të përmbajtjes së lartë të leucinës, proteina e hirrës është më e mira në fillimin e sintezës së proteinave në muskuj, duke i bërë ata të rriten, sesa proteina e kazeinës. Kjo mund të përmirësohet duke konsumuar proteinë të hirrës gjatë ose menjëherë pas stërvitjeve tuaja. Studiuesit janë ende të pasigurt nëse kjo sintezë e proteinave të muskujve mund të mbajë rritjen e muskujve për një kohë të gjatë. Ajo që dihet vërtet është se përcaktuesi i madhësisë dhe forcës së muskujve është sasia e proteinave që merrni gjatë ditës.

Hirra dhe kazeina përmbajnë komponime të ndryshme të shëndetshme

Studimet kanë treguar se kazeina dhe proteina e hirrës përmbajnë komponime të ndryshme që mund të përfitojnë shëndetin tuaj.

Kazeinë Protein

Ky lloj proteine ​​është i ngarkuar me peptide të shumta bioaktive, të cilat mund të forcojnë sistemin tuaj imunitar dhe të mbështesin shëndetin e tretjes. Këto peptide bioaktive në kazeinë mund të mbështesin gjithashtu shëndetin e zemrës tuaj duke rregulluar presionin e gjakut dhe pengojnë formimin e panevojshëm të mpiksjes së gjakut. Studiuesit mendojnë se ato funksionojnë në të njëjtën mënyrë si enzima konvertuese e angiotenzinës (ACE) - klasa konvencionale e barnave që përdoren për të menaxhuar presionin e gjakut. Përveç kësaj, këto komponime gjithashtu përmirësojnë tretjen dhe thithjen e kalciumit dhe fosforit duke u lidhur me to.

Proteina hirrë

Proteinat e hirrës janë të larta në imunoglobulina – proteina aktive që përmirësojnë sistemin tuaj imunitar. Këto imunoglobulina thuhet se kanë efekte antimikrobiale, të cilat mund të vrasin ose ndërhyjnë në rritjen dhe shumëzimin e mikroorganizmave të dëmshëm, duke përfshirë bakteret. Përveç kësaj, studimet e publikuara kanë treguar se imunoglobulinat kanë veti antioksiduese të cilat pengojnë rritjen dhe përhapjen e kancerit dhe tumoreve. Së fundmi, këto proteina lehtësojnë transportin e lëndëve ushqyese jetike si vitamina A, duke rritur kështu përthithjen e hekurit dhe lëndëve të tjera ushqyese.

Proteina e hirrës është e rëndësishme në dietën tuaj

Proteina është një nga makronutrientët që trupi juaj duhet të marrë për rritjen e vazhdueshme dhe role të tjera të rëndësishme, të cilat përfshijnë:

  • Duke vepruar si enzima dhe rregullojnë reaksionet kimike trupore.
  • Duke punuar si antitrupa duke pastruar bakteret dhe mikrobet e tjera të huaja, duke rritur kështu sistemin imunitar.
  • Shumë proteina funksionojnë si hormone ose lajmëtarë duke koordinuar sinjalet midis qelizave.
  • Proteinat përbëjnë strukturën e trupit tuaj duke mbështetur kockat, lëkurën dhe tendinat.

Kazeina apo hirra – cila është më e mirë për ju?

Një lugë (31 g) pluhur i proteinës së hirrës siguron 110 kalori, 1 g yndyrë, 2 g karbohidrate dhe 24 g proteina. E njëjta sasi pluhuri i proteinave të kazeinës siguron 120 kalori, 1 g yndyrë, 2 g karbohidrate dhe 24 g proteina. Krahas atij ndryshimi të vogël ushqyes, duhet të dini gjithashtu se pluhuri i proteinës së kazeinës është më i shtrenjtë se hirra dhe pluhuri i proteinës së hirrës ka një shije dhe konsistencë më të mirë se pluhuri i proteinës së kazeinës.

Përfundim

Proteina e kazeinës përftohet duke shtuar enzima në qumështin e nxehtë për të formuar gjizë duke lënë pas proteinën e lëngshme të hirrës. Të dyja thahen në formë pluhuri. Kazeina është e shtrenjtë se pluhuri i proteinës së hirrës. Nëse keni nevojë të ndërtoni muskuj më shpejt, pluhuri i proteinës së hirrës është më i miri për ju.

Kreditet

Dëshirojmë të falënderojmë kontribuesit e mëposhtëm që na kanë ndihmuar për të shkruar këtë artikull:

Rick DeFabio

Barbara është një shkrimtare e pavarur dhe një këshilltare për seksin dhe marrëdhëniet në Dimepiece LA dhe Peaches and Screams. Barbara është e përfshirë në iniciativa të ndryshme arsimore që synojnë t'i bëjnë këshillat për seksin më të aksesueshme për të gjithë dhe të thyejnë stigmat rreth seksit në komunitete të ndryshme kulturore. Në kohën e saj të lirë, Barbara kënaqet duke ecur nëpër tregjet e vjetra në Brick Lane, duke eksploruar vende të reja, duke pikturuar dhe duke lexuar.

Më të rejat nga Shëndetësia