NËSE MIKROPLASTIKAT MUND TË RRITIN RREZIKUN E DIKUSH PËR ÇDO GJENDJE SHËNDETËSORE

Jeni duke pyetur veten nëse do të vazhdoni të përdorni ujë në shishe apo jo? Epo, sipas hulumtimeve, do të thosha se nuk është e sigurt. Ndërsa shumë kompani prodhuese pretendojnë se prodhojnë shishe pa BPA, ka ende raste të këtij përbërësi nga plastika e tipit 7. Pirja e ujit, veçanërisht nga shishet me plastikë të kulluar mund të rrezikojë anomalitë kromozomale. Është e pasigurt, veçanërisht për gratë shtatzëna, sepse ato mund të lindin foshnja me defekte. Komponenti plastik gjithashtu mund të rrisë infertilitetin si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Për më tepër, hulumtimi lidh mikroplastikën me rritjen e numrit të sëmundjeve tek të rriturit. Pjesëmarrësit në një studim që kishin më shumë nivele të BPA në urinë, ndoshta vuanin nga sëmundje kardiovaskulare tre herë më shumë në krahasim me ata me sasi më të ulëta. Prandaj, përdorimi i shpeshtë i ujit në shishe mund të jetë i pashëndetshëm dhe unë e dekurajoj shumë atë.

Anastasia Filipenko është psikologe e shëndetit dhe mirëqenies, dermatologe dhe shkrimtare e pavarur. Ajo mbulon shpesh bukurinë dhe kujdesin e lëkurës, tendencat e ushqimit dhe të ushqyerit, shëndetin dhe fitnesin dhe marrëdhëniet. Kur ajo nuk po provon produkte të reja për kujdesin e lëkurës, do ta gjeni duke marrë një klasë çiklizmi, duke bërë joga, duke lexuar në park ose duke provuar një recetë të re.

Ekspert i shëndetit mendor
MS, Universiteti i Letonisë

Jam thellësisht i bindur se çdo pacient ka nevojë për një qasje unike, individuale. Prandaj, në punën time përdor metoda të ndryshme psikoterapie. Gjatë studimeve të mia, zbulova një interes të thellë për njerëzit në tërësi dhe besimin në pandashmërinë e mendjes dhe trupit, dhe rëndësinë e shëndetit emocional në shëndetin fizik. Në kohën time të lirë, më pëlqen të lexoj (një adhurues i madh i trilerëve) dhe të shkoj në ecje.

Barbara është një shkrimtare e pavarur dhe një këshilltare për seksin dhe marrëdhëniet në Dimepiece LA dhe Peaches and Screams. Barbara është e përfshirë në iniciativa të ndryshme arsimore që synojnë t'i bëjnë këshillat për seksin më të aksesueshme për të gjithë dhe të thyejnë stigmat rreth seksit në komunitete të ndryshme kulturore. Në kohën e saj të lirë, Barbara kënaqet duke ecur nëpër tregjet e vjetra në Brick Lane, duke eksploruar vende të reja, duke pikturuar dhe duke lexuar.

Më të rejat nga Pyetni Ekspertin