PËRFITIMET E PABAJTUARA SHËNDETORE TË JOGA-min

PËRFITIMET E PABAJTUARA SHËNDETËSORE TË JOGA-S

///

Edhe pse joga gabohet gjithmonë si tërësisht fizike, ushtrimet e frymëmarrjes, meditimit, këndimit, mantrës dhe vetëmohimit që e karakterizojnë atë kanë efekte më të gjera sesa fizike. Ato mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të trurit, promovimin e qëndrimit dhe ekuilibrit, zvogëlimin e stresit dhe ankthit, promovimin e fleksibilitetit, përmirësimin e cilësisë së jetës, përmirësimin e gjumit dhe forcimin e muskujve.

Yoga rrjedh nga fjala sanskrite 'Yuji', thelbi themelor i së cilës është lidhja e trupit dhe mendjes. Si i tillë, ai bashkon trupin dhe mendjen, duke rezultuar në disa përfitime shëndetësore. Pa dyshim, studimet mbi jogën janë të kufizuara, por shumë përfitime shëndetësore ende mund të lidhen me këto ushtrime. Përveç kësaj, shumë praktikues të yogës pajtohen se të bësh joga është një mënyrë efektive për të përmirësuar mirëqenien tuaj. Përfitimet e jogës janë të gjera dhe përfshijnë përmirësimin e shëndetit kardiovaskular, përmirësimin e funksionit të trurit, përmirësimin e cilësisë së gjumit, uljen e stresit dhe ankthit, një pamje më pozitive të jetës, uljen e inflamacionit dhe forcimin e muskujve. Shihni këtë artikull për të ditur për të gjitha përfitimet shëndetësore që lidhen me ushtrimet e jogës.

i. Ajo përmirëson fleksibilitetin

Shumica e praktikuesve të yogës pajtohen se ushtrimet e jogës ndihmojnë një person të bëhet më fleksibël. Në fakt, kur flasin se sa e dobishme është joga për sistemin, ata përmendin fleksibilitetin në krye të kësaj liste. Për fat të mirë, aspekti i fleksibilitetit me jogën është i vërtetë, veçanërisht për shkak të shumë ushtrimeve fizike me të cilat angazhohet.

ii. Ndihmon në uljen e ankthit

Ndërsa të qenit në ankth është normale dhe na ndihmon të bëhemi të vetëdijshëm, ankthi i tepërt është i rrezikshëm. Në fakt, ekziston vetëm një vijë e hollë midis stresit dhe ankthit, ku ankthi i tepërt shpejt kthehet në stres. Fatmirësisht, ushtrimet e jogës mund t'ju ndihmojnë të reduktoni ankthin. Ushtrimet e jogës përfshijnë frymëmarrje, meditim dhe veprime vetëmohuese, të cilat të gjitha bëhen të dobishme kur përballemi me sfida të jetës reale. Duke praktikuar aftësitë e fituara përmes orëve të jogës, njeriu është në gjendje të pajtohet me zhgënjimet dhe situatat që mund të rrisin ankthin, duke e ndihmuar atë të menaxhojë më mirë ankthin.

iii. Mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit

Inflamacioni është një përgjigje imune që ndihmon trupin të përgjigjet ndaj sulmuesve të ndryshëm, përfshirë infeksionet. Si i tillë, duhet të jetë i padëmshëm për trupin. Megjithatë, kur inflamacioni bëhet më spontan dhe i qëndrueshëm, bëhet i dëmshëm për qelizat dhe shoqërohet me shumë sëmundje kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, kancerin, diabetin e tipit 2 dhe obezitetin. Studimet kanë treguar se përfshirja në ushtrime mendore dhe fizike të jogës rrit numrin e shënuesve të inflamacionit, duke reduktuar ndoshta rrezikun e inflamacionit dhe sëmundjeve inflamatore.

iv. Ajo promovon shëndetin mendor

Meditimi është një mënyrë për të forcuar shëndetin tuaj mendor pasi e ndihmon dikë të bëhet i vetëdijshëm për rrethinën e tij dhe të trajnojë mendjen për t'iu përgjigjur më mirë atyre. Frymëmarrja jogjike dhe meditimi bëjnë një rrugë të gjatë për të rritur statusin tuaj mendor dhe për të perceptuar më mirë sfidat e jetës. Për këtë arsye, studiuesit tani rekomandojnë jogën si një trajtim alternativ për ata me Çrregullim të Madh Depresiv (MDD).

v. Përmirëson gjumin

Ju mund të dëshironi të regjistroheni në klasa joga për të përmirësuar gjumin tuaj. Cilësia e gjumit përcaktohet nga sa kohë ju duhet për të fjetur dhe sa kohë qëndroni në gjumë. Kushtet aktuale kërcënojnë cilësinë e gjumit, veçanërisht tani që shumë njerëz janë më të stresuar se kurrë. Yoga ka shumë mekanizma për të rritur gjumin e dikujt, duke përfshirë ushtrimet e saj fizike që i bëjnë muskujt më të relaksuar. Përveç kësaj, joga rrit shëndetin tuaj mendor dhe ju ndihmon të menaxhoni më mirë stresin, duke përmirësuar cilësinë e gjumit.

vi. Mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës (QOL)

QOL ndikohet nga shumë gjëra, duke përfshirë mënyrën se si e perceptoni jetën, sa krijues jeni, shqetësimet tuaja, rehatia materiale, shëndeti juaj dhe marrëdhëniet. Studimet tregojnë se joga mund të ndihmojë njerëzit që sëmundjet kronike dhe dhimbjet përmirësojnë QOL-në e tyre. Ndërsa angazhohet në klasa joge, ai mëson të pajtohet me jetën dhe t'i pranojë gjërat ashtu siç vijnë, gjë që është e dobishme kur jeton me një gjendje kronike. Për më tepër, njerëz të tillë kanë konfirmuar se janë ndjerë gjithmonë më mirë pasi kanë shkuar në klasa joga.

vii. Ajo promovon ekuilibrin

Mund që praktikuesit e jogës pajtohen që qëndrimi dhe ekuilibri i tyre u përmirësuan ndjeshëm pas fillimit të jogës, dhe për çdo arsye. Për shembull, qëndrimi në njërën këmbë dhe të mësoheni me të ju ndihmon të arrini ekuilibrin, duke reduktuar shanset për të rënë. Për më tepër, joga ka shumë ushtrime të tjera përveç balancimit të këmbëve që promovojnë ekuilibrin.

viii. Mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit

Imuniteti është sistemi mbrojtës i trupit dhe çdo gjë që ndikon në të ndikon në mirëqenien tuaj të përgjithshme. Ngrënia e ushqimeve me bazë bimore si frutat, drithërat dhe perimet e furnizon trupin me antioksidantë të fuqishëm që nxisin imunitetin, por kjo nuk është e gjitha. Studimet kanë treguar se joga gjithashtu luan një rol në rritjen e imunitetit, veçanërisht meditimi përmes ushtrimeve të saj. Për shembull, meditimi ndihmon në reduktimin e stresit, por nivelet më të larta të stresit janë të lidhura me rritjen e prodhimit të radikaleve të lira dhe dëmtimin oksidativ që lëkundet sistemin imunitar.

ix. I bën dobi zemrës

Përfitimet shëndetësore të jogës shtrihen në përmirësimin e funksionit të zemrës dhe shëndetin e mirë kardiovaskular. Shoqata Amerikane e Zemrës komentoi se frymëmarrja joge, e quajtur gjithashtu prayana, i sjell dobi zemrës përmes një prej raporteve të saj. Ky është rasti pasi ndryshimi i ritmit tuaj të frymëmarrjes lidhet me rritjen e kontraktueshmërisë dhe shëndetit arterial, si dhe me zvogëlimin e rrezikut të goditjeve në tru.

x. Është i mirë për shëndetin e kockave

Ushtrimet që angazhojnë kockat pa i shkurtuar apo zgjatur në mënyrë të panevojshme ato janë më të efektshmet për ruajtjen e shëndetit të kockave. Të tilla janë ushtrimet jogjike, duke përfshirë dërrasat që ngërthejnë trungjet, këmbët dhe ijet pa i zgjatur apo shtrydhur ato. Si e tillë, joga bëhet një nga mënyrat më të mira për të shijuar stërvitjen duke ruajtur shëndetin tuaj.

xi. Ajo përmirëson vetëvlerësimin

Yoga është e mirë për të rinjtë dhe adoleshentët që kanë probleme me vetëvlerësimin. Ndërsa dikush angazhohet në këndim, meditim dhe përfshirje në veprime vetëmohuese, ai bëhet më i pajisur për të përballuar sfidat kur ato vijnë pa i lënduar ndjenjat e tij. Përveç kësaj, meditimi e ndihmon njeriun të kalojë në vetëekzaminim për të kuptuar më mirë veten dhe kufizimet dhe pikat e tij të forta, gjë që promovon vetëdijen. Si i tillë, imazhi dhe vetëvlerësimi i tij përmirësohen.

xii. Ai i ndihmon njerëzit të trajtojnë më mirë djegien

Djegiet janë të zakonshme, veçanërisht gjatë kësaj kohe kur pandemia Covid-19 i ka bërë gjërat më të ngushta. Fatmirësisht, studimet tregojnë se joga mund t'ju ndihmojë t'i përballoni këto kulme të të gjitha kohërave një herë. Ndërsa meditoni dhe dëgjoni trupin tuaj, ju e kuptoni më mirë sistemin tuaj të brendshëm, i quajtur edhe kuptimi interoceptiv. Kjo ju ndihmon të dini kur trupi ju sinjalizon se keni një djegie të afërt, të cilit mund t'i përgjigjeni më shpejt.

përfundim

Joga është një ushtrim i mirë i të gjitha kohërave. Ndihmon qenien tuaj fizike të përfitojë në drejtim të përmirësimit të qëndrimit dhe ekuilibrit, si dhe përmirësimit të shëndetit të kockave. Megjithatë, lidhja e mendjes dhe trupit tuaj përmes klasave të jogës ka shumë efekte të gjera, duke përfshirë cilësinë e përmirësuar të gjumit, cilësinë e jetës dhe aftësinë për të menaxhuar stresin dhe ankthin. Përveç kësaj, forcon sistemin tuaj imunitar, zvogëlon rrezikun e inflamacionit, rrit vetëbesimin dhe përmirëson funksionin kardiovaskular.

Për vitet e fundit, Tatyana ka punuar si blogere seksi dhe këshilltare për marrëdhënie. Ajo është paraqitur në revista si Cosmopolitan, Teen Vogue. Vice, Tatler, Vanity Fair dhe shumë të tjerë. Që nga viti 2016, Tatyana është fokusuar në seksologji, ka ndjekur kurse të ndryshme trajnimi, ka marrë pjesë në konferenca dhe kongrese ndërkombëtare. “Uroj që njerëzit të trajtojnë çështjet seksuale në kohën e duhur! Harrojeni drojën, paragjykimin dhe ndjehuni të lirë të vizitoni një mjek seksi për ndihmë ose këshilla!” Tanya kënaqet duke ndjekur flakët e saj për kreativitet përmes modelimit, artit të grafitit, astronomisë dhe teknologjisë.

Më të rejat nga Shëndetësia