SEKRET QË DO JU MOTIVOJË TË USHTRONI DHE TË MBANI MBI IT-min.

SEKRET QË DO JU MOTIVOJË TË USHTRONI DHE TË QËNDRONI

///

Ushtrimi i rregullt përmirëson strukturën tuaj fizike, vëmendjen dhe mirëqenien e përgjithshme. Megjithatë, ushtrimi kërkon përpjekje dhe qëndrueshmëri për të marrë rezultate përmbushëse.

Të stërviturit po bëhet një zakon jetese për pothuajse të gjithë. Nëse stërvitja nuk ka vlerë për ju, ju mungon shumë. Stërvitja sjell shumë përfitime. Vite më parë, ushtrimet bëheshin vetëm nga disa njerëz për qëllime të humbjes së peshës. Megjithatë, gjërat kanë ndryshuar. Aktualisht, stërvitja është një mënyrë për t'u bërë më të mirë, më të lumtur dhe më të shëndetshëm. Është një hobi për shumë njerëz, një varësi për disa dhe një qëllim për shumicën e njerëzve. Pra, si filloni të ushtroni?

Përfitimet e Ushtrimit

Vetëbesimi që njerëzit kanë në ushtrimin nuk është thjesht trimëri. Ushtrimi është dëshmuar të jetë një nga mënyrat më efektive për të qëndruar të shëndetshëm, pa stres dhe të lumtur. Ushtrimi i rregullt përmirëson ndjeshëm gjendjen shëndetësore. Përfitimet kryesore të qëndrimit fizikisht aktiv përfshijnë mbajtjen e peshës trupore të shëndetshme dhe masën e duhur muskulore. Ushtrimi gjithashtu ju mbron nga sëmundjet kronike. Fitimet e tjera të vlefshme shëndetësore përfshijnë ngritjen e disponimit, përmirësimin e gjumit, rritjen e shëndetit tuaj mendor dhe përmirësimin e jetës tuaj seksuale. Për më tepër, stërvitja do t'ju ndihmojë të mbani nivele të larta energjie. Ju mund të jeni i sigurt se ushtrimet do t'ju bëjnë të fuqishëm dhe në përgjithësi do të përmirësojnë jetën tuaj.

Llojet e ushtrimeve për të provuar

Është e rëndësishme të kuptoni se çfarë dëshironi të arrini pas stërvitjes. Do t'ju ndihmojë të bëni ushtrimet e duhura që do t'ju japin rezultatet e pritura. Trupi juaj është gjithashtu një faktor i rëndësishëm kur vendosni për llojin e ushtrimit në të cilin do të angazhoheni. Disa nga ushtrimet që duhet të provoni përfshijnë;

Forcë

Ushtrimet e forcës rrisin forcën e muskujve dhe e bëjnë trupin tuaj të fuqishëm. Për shembull, ngritja e peshave, sprinti dhe trajnimi i rezistencës. Angazhohuni në këto ushtrime nëse doni të maksimizoni forcën tuaj të muskujve.

HIIT (Trajnim me interval me intensitet të lartë)

Këto ushtrime përfshijnë përsëritje të ushtrimeve të shkurtra me intensitet të lartë dhe një sërë ushtrimesh me intensitet të ulët.

Aerobics

Ky ushtrim përfshin lëvizje të ndryshme të vazhdueshme, duke përfshirë vrapimin, kërcimin ose notin.

Kalistenika

 Këto ushtrime nuk kanë nevojë për pajisje palestre dhe përfshijnë grupe të ndryshme muskujsh. Ato përfshijnë; shtytje, ulje-up, lunges, dhe pullups.

Fleksibiliteti

Këto ushtrime kryesisht synojnë të ndihmojnë muskujt tuaj të rikuperohen, të reduktojnë lëndimet gjatë ose pas seancave të punës dhe të mbajnë lëvizje të ndryshme. Shembujt përfshijnë lëvizjet shtrirëse të jogës.

Stabiliteti/ekuilibri

Këto forcojnë muskujt dhe maksimizojnë koordinimin e trupit. Ato përfshijnë ushtrime për forcimin e bërthamës dhe pilates.

Kampet e avionit

Këto ushtrime kombinojnë ushtrimet e rezistencës dhe aerobinë.

Si të motivoni veten për të filluar ushtrimet

Shumica e përdoruesve të palestrës e kanë të vështirë të ruajnë motivimin çdo ditë. Motivimi është i nevojshëm për të filluar ushtrimet, dhe është gjithashtu një kërkesë nëse doni të ruani rutinën tuaj të stërvitjes. Këtu janë këshillat që do t'ju vendosin për një program fitnesi;

Përqendrohuni në Rezultatet

Lërini qëllimet e trupit tuaj të jenë motivimi juaj. Nëse është e mundur, ndiqni njerëzit me llojin e trupit që dëshironi në mediat sociale, qëndroni të përditësuar me rutinën e tyre dhe zgjidhni aktivitete të thjeshta që do t'i përfshini në programin tuaj të stërvitjes. Chloe ting, ose stili i jetesës dhe forma e trupit të Rock (Dwayne Johnson) mund t'ju motivojnë.

Hiqni qafe pengesat

Kërkoni për çdo gjë që mund të pengojë stërvitjen tuaj dhe eliminoni atë. Duhet të fokusoheni veçanërisht në injorimin e justifikimeve, të tilla si 'jam i lodhur, 'jam i zënë' dhe 'nuk mund ta bëj'.

Planifikojeni përpara

Planifikimi i duhur do t'ju ndihmojë t'i jepni përparësi stërvitjes tuaj po aq sa bëni me aktivitete të tjera të rëndësishme. Rregulloni ushtrimet tuaja në orarin tuaj dhe bëjeni atë një nga planet tuaja të përditshme.

Lërini të tjerët të dinë për përgjegjësi

Ndonjëherë, mjafton t'u njoftoni të tjerëve qëllimet tuaja për t'ju shtyrë të përfundoni detyrat tuaja. Kërkoni një partner stërvitjeje ose kërkoni nga një anëtar i familjes ose një mik të kontrollojë përparimin tuaj.

Jini të lehtë për veten tuaj

Puna jashtë kërkon vendosmëri. Do të përballeni me zhgënjime, dhimbje muskujsh, lodhje dhe shumicën e kohës do të keni dëshirë të hiqni dorë. Jini të sjellshëm me veten edhe kur mendoni se nuk po merrni rezultatet e pritura.

Si ta bëni ushtrimin tuaj më të këndshëm

Qëndrimi në një program fitnesi është i mundur nëse e bëni seancën tuaj të stërvitjes interesante. Nuk duhet të keni frikë të shkoni në palestër. As nuk duhet ta konsideroni stërvitjen si të kushtueshme, frikësuese, të papërshtatshme ose të mërzitshme. Ushtrimi varion nga një shëtitje me një mik te vrapimi jashtë, nëse rutinat ose ngritja e peshave nuk janë opsioni juaj i preferuar. Nëse e urreni palestrën, mund të provoni aktivitete të tjera zbavitëse si ecja, vallëzimi në sallën e ballit, Zumba ose ngjitja në shkëmb. Kombinimi i ushtrimeve tuaja me diçka që ju pëlqen gjithashtu do t'ju ndihmojë të qëndroni të motivuar. Ushtrimi mund të jetë gjithashtu i këndshëm nëse përfshini njerëz të tjerë. Për shembull, përfshirja në futboll me miqtë është e mrekullueshme.

Si të stërviteni në mënyrë të sigurt

Merrni statusin tuaj mjekësor së pari

Konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të filloni ushtrimet. Shqetësimet shëndetësore si presioni i lartë i gjakut, astma dhe sëmundjet e zemrës mund të kenë nevojë për lëvizje të kontrolluar.

Ngrohuni

Ngrohja do të përkulë muskujt që ju nevojiten për të kryer ushtrime të tjera.

Qetësohem

Pas stërvitjes, përdorni shtrirje për të stabilizuar rrahjet e zemrës në ritmin e pushimit.

Hidrat

Hidratoni veten siç duhet për të zëvendësuar ujin që keni humbur gjatë stërvitjes.

Kushtojini vëmendje trupit tuaj

Jini të prirur të dalloni çdo shqetësim ose dhimbje pas stërvitjes. Kaloni në ushtrime më të sigurta nëse kuptoni se trupi juaj nuk po i përgjigjet mirë ushtrimeve të caktuara.

Përfundim

Ushtrimi nuk është një qëllim i lehtë për t'u arritur. Motivimi përcakton nëse do t'i përmbaheni stërvitjes tuaj. Mungesa e motivimit, zgjedhjet e dobëta të ushtrimeve dhe qëllimet jorealiste janë disa nga arsyet e shumta që rezolucioni i individëve për të hyrë në formë rrëzohet. Ndiqni këshillat e theksuara më sipër për të filluar stërvitjen dhe përmbahuni në të.

dietist
MS, Universiteti Lund, Suedi

Ushqimi luan një rol të rëndësishëm në jetën e njeriut. Zakonet e të ushqyerit janë një nga faktorët që ndikojnë në shëndetin tonë. Shpesh ekziston një keqkuptim midis njerëzve se nutricionistët detyrojnë një dietë shumë kufizuese, por kjo nuk është e vërtetë. Në fakt nuk ndaloj asnjë produkt, por vë në dukje gabimet dietike dhe ndihmoj në ndryshimin e tyre duke dhënë këshilla dhe receta të reja që i kam provuar vetë. Unë i këshilloj pacientët e mi që të mos i rezistojnë ndryshimit dhe të jenë të qëllimshëm. Vetëm me vullnet dhe vendosmëri mund të arrihet një rezultat i mirë në çdo fushë të jetës, duke përfshirë ndryshimin e zakoneve të të ngrënit. Kur nuk punoj, më pëlqen të shkoj në ngjitje. Një të premte në mbrëmje, ka shumë të ngjarë të më gjeni në divanin tim, duke u përqafuar me qenin tim dhe duke parë disa Netflix.

Më të rejat nga Shëndetësia