Si bëhet dhe nxirret vaji CBD?

Si bëhet dhe nxirret vaji CBD?

Forma më e zakonshme e CBD është në gjendjen e saj të naftës. Si bëhet dhe nxirret vaji CBD? Ky artikull nxjerr në pah proceset që pëson vaji CBD, i nxjerrë derisa të bëhet produkti përfundimtar.

CBD, i referuar gjithashtu si kanabidiol, është gjithashtu i ligjshëm dhe jo dehës. Kjo për shkak se rrjedh natyrshëm nga bima e kanabisit të kërpit. CBD nuk është dehëse pasi nuk përmban gjurmë të THC. THC është një përbërës në bimën e kanabisit që u jep përdoruesve të saj një ndjenjë të lartë; prandaj mund të jetë dehëse kur merret në sasi të mëdha. Disa njerëz preferojnë CBD ndaj THC për shkak të efekteve të tij jo dehëse dhe përfitimeve të shumta shëndetësore. Ka procese që përdoren për të nxjerrë vaj CBD. Udhëzuesi më poshtë ndihmon për të mësuar më shumë rreth metodave të nxjerrjes.

Bujqësia e bimës së kërpit

CBD nxirret nga bima e kërpit. Në SHBA dhe Evropë, kërpi industrial është i ligjshëm. Sipas marrëdhënieve me BE-në, CBD nxirret nga farat e kërpit me më pak se 0.3 përqind THC. Bimët e kërpit janë rritur që të përmbajnë nivele të larta të CBD, pa THC.

Metodat e Nxjerrjes

vaj CBD nxirret duke përdorur metoda të ndryshme. Ato përfshijnë:

Dioksid karboni

Dioksidi i karbonit është një nga mënyrat më të zakonshme të nxjerrjes së vajit CBD sepse CO2 mund të formohet në të gjitha shtetet. Sipas Raber et al. (2015), Nxjerrja e gazit, e lëngët dhe e ngurtë e C02 zakonisht përdor nxjerrës me unazë të mbyllur.

Sipas Vicente etj. (2015), metoda e dioksidit të karbonit fillon me një pjesë të konsiderueshme të dioksidit të karbonit të vendosur brenda një dhome, e cila pompohet në një dhomë tjetër me kanabis. Lazrjani etj. (2021) deklaroi se presioni siguron që C02 qëndron në gjendjen e tij të lëngshme për të thithur vajrat dhe shijet e bimëve të kanabisit në dhomën e dytë. Përzierja e C02 dhe kanabisi pompohet në një dhomë tjetër të tretë. Në këtë dhomë, C02 ndryshon në formën e tij të gazit. Kjo bën të mundur që vajrat dhe shijet e bimëve të kanabisit të lihen pas. Kjo metodë e nxjerrjes mund të prodhojë CBD-në më të pastër kur kryhet si duhet. Prandaj është një arsye tjetër pse është e zakonshme. Megjithatë, është e vështirë pasi pajisjet e përdorura janë shumë të kushtueshme.

etanol

Etanoli është një tjetër metodë e zakonshme e nxjerrjes pasi është efektive dhe e sigurt. Procesi i nxjerrjes së etanolit përfshin etanol të shkallës së lartë, i cili vepron si tretës. Etanoli ndan komponimet CBD dhe kanabinoidet e tjera nga bima e kanabisit. Ky proces nxjerrjeje mund të kryhet ose në temperatura të ngrohta ose edhe të ftohta. Është gjithashtu më efikas në kohë sesa metodat e tjera të nxjerrjes së CBD. Vaji përfundimtar CBD në këtë proces nxjerrjeje përdoret kryesisht në stilolapsa vape dhe produkte të tjera. Një nga disavantazhet e kësaj metode është se shkatërron dyllët e bimëve, të cilat përmbajnë përfitime mjekësore. Gjithashtu mund të shkatërrojë shijen e bimës.

Tretës të lëngshëm

Produktet natyrore të lëngshme përdoren për të nxjerrë CBD. Këto substanca përfshijnë heksan dhe butan. Kjo lloj metode funksionon në mënyrë të ngjashme me etanolin dhe C02 proceset e nxjerrjes. Një tretës i lëngshëm kalohet përmes pantallonës së kërpit për të nxjerrë jashtë terpenet dhe kanabinoidet e tjera.

Kjo metodë është më pak e kushtueshme dhe gjithashtu është më e lehtë. Një nga disavantazhet e saj është se disa tretës nuk mund të heqin të gjithë papastërtitë dhe klorofilin nga bima e kanabisit, duke bërë që disa prej tyre të mbeten në vaj. Kjo rezulton që vaji të ketë një shije të hidhur. Kjo është arsyeja pse shumica e prodhuesve të CBD duhet të sigurojnë që të gjitha papastërtitë të jenë hequr nga vaji. Meqenëse shumica e tretësve të lëngshëm janë të ndezshëm, ky proces nxjerrjeje është i rrezikshëm në krahasim me të tjerët.

Infuzion vaji

Infuzioni i vajit është një nga teknikat më të vjetra. Sipas Taiwo et al. (2020), Bima e kanabisit dekarboksilaza para procesit të nxjerrjes. Do të thotë se nxehet në mënyrë që përbërësit e tij të aktivizohen. Shtoni vaj ulliri dhe ngroheni në 100 gradë celsius. Një nga disavantazhet e tij është se përdoret një sasi e madhe vaji pasi ato nuk avullojnë vaj CBD.

Proceset dytësore

Disa nga proceset e mësipërme të nxjerrjes mund të çojnë në vaj CD të papastër. Më shumë prodhues përdorin procese dytësore për të pastruar oi. Këto procese përfshijnë:

Dimërimi

Sipas Wang et al. (2020), procesi i dimërimit përfshin heqjen e produkteve të padëshiruara nga vaji në mënyrë që vaji CBD të jetë më i pastër. Vaji CBD përzihet me alkool dhe përzihet derisa të përzihen. Hu et al. (2015) zbuloi se alkooli i përdorur zvogëlon vajin e papërpunuar dhe seksioni i dëshirueshëm i naftës bruto përzihet me alkoolin ndërsa pjesët e padëshiruara ngrijnë; ato filtrohen.

Përzierja futet në një frigorifer të thellë me temperaturë zero gradë. Duket e turbullt pasi ngrin, që do të thotë se mund të filtrohet. Gjatë filtrimit, yndyrat dhe materialet e tjera hiqen prej tij. Përzierja futet brenda enëve dhe përdoret një filtër letre. Vaji CBD qëndron së bashku me tretësirën, duke kaluar përmes një filtri për të hequr pjesët e dëshiruara. Pasi vaji të arrijë cilësinë e dëshiruar, përzierja nxehet deri në pikën e vlimit të alkoolit. Pika e vlimit të alkoolit është shumë më e ulët se ajo e vajit CBD. Pasi të arrijë pikën e vlimit, alkooli avullon, duke lënë pas vajin CBD.

distilim

Distilimi lejon që vaji CBD të rafinohet më shumë. Meehan-Atrash et al. (2021) zbuloi se distilimi fillon me ngrohjen e vajit CBD ngadalë për të lejuar që përbërësit e panevojshëm si terpenet të vlojnë. Avulli përdoret për të ndarë avujt duke përdorur një pikë të ulët vlimi.

Pasi formohen avujt, ato kalojnë nëpër tubin e distilimit. Ata arrijnë te mbështjelljet ftohëse të tubave, të cilat kondensohen; ato kalohen në enë të veçanta. Ky proces vazhdon derisa vaji CBD të mbetet vetëm.

përfundim

Ky artikull shpjegon proceset e ndryshme të nxjerrjes dhe se si prodhohet vaji aktual CBD. Prodhimi i vajit CBD nuk është aq i lehtë pasi disa metoda kanë të metat e tyre. Një person mund të përdorë metoda të nxjerrjes si; dioksid karboni, etanol, tretës të lëngshëm dhe infuzion vaji për nxjerrjen e vajit CBD. Gjithashtu, jo të gjitha metodat do të rezultojnë në vaj të pastër CBD. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ju të kontrolloni gjithmonë vajrat CBD që mund të përmbajnë ndotës të tjerë që mund të jenë të dëmshëm për shëndetin tuaj. Sigurohuni që të ngrohni bimën në nxehtësi të moderuar gjatë prodhimit. Ftoheni bimën në zero gradë. Disa procese kërkojnë pajisje të kushtueshme, që është një tjetër disavantazh.

Referencat

Hu, G., Li, J., & Hou, H. (2015). Një kombinim i nxjerrjes së tretësit dhe ngrirjes-shkrirjes për rikuperimin e naftës nga llumi i pellgut të trajtimit të ujërave të zeza të rafinerisë së naftës. Journal Of Hazardous Materials, 283, 832-840.

Lazarjani, MP, Young, O., Kebede, L., & Seyfoddin, A. (2021). Metodat e përpunimit dhe nxjerrjes së kanabisit mjekësor: Një përmbledhje narrative. Journal Of Cannabis Research, 3 (1), 1-15.

Meehan-Atrash, J., Luo, W., Mcwhirter, KJ, Dennis, DG, Sarlah, D., Jensen, RP, … & Strongin, RM (2021). Ndikimi i terpeneve në çlirimin e përbërjeve organike të paqëndrueshme dhe përbërësve aktivë në aerosolet e kanabisit. RSC Përparimet, 11 (19), 11714-11723.

Taiwo, OADOA, Akinloye, OA, Oni, EO, Owolabi, OP dhe Ojo, OA (2020). EFEKTET KOHORE-KURSI TË Kanabis Sativa në AKTIVITETIN E ACETILCOLINESTERAZËS (Dhimbje) të trurit DHE SHPREHJEN E GJENIT DOPA DEKARBOXILAZË (DDC).

Vicente, ED, Duarte, MA, Calvo, AI, Nunes, TF, Tarelho, L., & Alves, CA (2015). Emetimi i monoksidit të karbonit, hidrokarbureve totale dhe grimcave gjatë djegies së drurit në një sobë që funksionon në kushte të ndryshme. Teknologjia e përpunimit të karburantit, 131, 182-192.

Wang, YH, Avula, B., Elsohly, MA, Radwan, MM, Wang, M., Wanas, AS, … & Khan, IA (2018). Përcaktimi sasior i Δ9-THC, CBG, CBD, prekursorët e tyre të acidit dhe pesë kanabinoidë të tjerë neutralë nga UHPLC-UV-MS. Planta Medica, 84 (04), 260-266.

 

Ekspert i shëndetit mendor
MS, Universiteti i Letonisë

Jam thellësisht i bindur se çdo pacient ka nevojë për një qasje unike, individuale. Prandaj, në punën time përdor metoda të ndryshme psikoterapie. Gjatë studimeve të mia, zbulova një interes të thellë për njerëzit në tërësi dhe besimin në pandashmërinë e mendjes dhe trupit, dhe rëndësinë e shëndetit emocional në shëndetin fizik. Në kohën time të lirë, më pëlqen të lexoj (një adhurues i madh i trilerëve) dhe të shkoj në ecje.

Më të fundit nga CBD