SIGURIA E PËRDORIMIT TË FOLJES ALUMINI NË GATIM-min

SIGURIA E PËRDORIMIT TË FLETËS SË ALUMINIIT NË GATIM

///

Letër alumini është një fletë me shkëlqim e bërë nga metali alumini. Prodhohet duke rrotulluar copa të mëdha derisa të arrijnë një trashësi prej 0.2 mm.

Shumica e njerëzve kanë përdorur letër alumini në shtëpitë e tyre për të shërbyer qëllime të ndryshme. Disa argumentojnë se përdorimi i kësaj petë në gatim lejon që përmbajtja e aluminit të hyjë në ushqimin tuaj, duke rrezikuar kështu shëndetin tuaj. Çuditërisht, pothuajse të gjitha familjet e përdorin atë për pjekjen e perimeve, pjekjen e peshkut, mbulimin e tenxheres/teganit me ushqim, ndër aktivitete të tjera. Megjithatë, nuk ka njohuri të mjaftueshme për sigurinë e letrës së aluminit në lidhje me shëndetin e njeriut. Ekspertët kanë ngritur shqetësime për përdorimin e tij dhe kanë paralajmëruar njerëzit për efektet anësore negative. A duhet të përdorni letër alumini në gatim? Është një pyetje që duhet t'i kushtohet vëmendje. Ky blog do të eksplorojë sigurinë e aluminit në gatim.

Ushqimi përmban gjurmë alumini

Alumini është ndër metalet më të disponueshme në botë. Natyrisht, ajo është e lidhur me elementë të ndryshëm si balta, shkëmbinj, sulfate dhe fosfat. Megjithatë, ajo ekziston në ujë, ushqim dhe ajër, por në sasi të vogla. Në shumicën e ushqimeve, alumini gjendet natyrshëm, si perimet, drithërat, peshku, produktet e qumështit, frutat dhe mishi. Më tej, ky përbërës konsumohet nga ushqime të rafinuara si trashës, konservues, agjentë anti-ngjyrosje dhe ngjyrues. Shumica e ushqimeve të prodhuara komercialisht me aditivë ushqimorë kanë sasi më të madhe alumini sesa ushqimet e bëra në shtëpi. Faktorët e mëposhtëm varen nga nivelet e sakta të aluminit në trupin e njeriut.

  • Toka - Sasia e aluminit që gjendet në tokë që përdoret për rritjen e të lashtave
  • Thithja - sa shpejt thithen vaktet dhe zgjasin deri në alumin
  • Aditivët – Nëse ushqimi përmban ndonjë aditiv shtesë gjatë prodhimit
  • Paketimi – Nëse ushqimi ruhet dhe paketohet në materiale alumini

Megjithatë, alumini konsumohet nëpërmjet medikamenteve me përmbajtje të konsiderueshme alumini, të tilla si antacidet. Gjithashtu, sasia e medikamenteve dhe ushqimit nuk konsiderohet si problem, sepse vetëm sasi të vogla thithen dhe pjesa tjetër eliminohet. Për më tepër, alumini i përthithur eliminohet përmes urinës, veçanërisht te njerëzit e shëndetshëm. Ekspertët i konsiderojnë këto sasi të vogla alumini si të sigurta.

Mund të përshkallëzojë nivelin e aluminit në ushqime

Pjesa më e madhe e përmbajtjes së aluminit merret nga ushqimi. Megjithatë, kërkimet kanë vërtetuar se kontejnerët, enët e gatimit dhe petë mund të lëshojnë alumin në ushqim. Bazuar në këtë, përdorimi i letrës së aluminit rrit nivelet e aluminit në vaktet tuaja. Për më tepër, përmbajtja e aluminit që futet në dietën tuaj kur përdorni letër alumini në gatim përcaktohet nga disa gjëra, duke përfshirë disa përbërës si erëzat dhe kripërat, ushqimet si raven, lakra, domatet dhe temperatura (e lartë). Megjithatë, përmbajtja mund të luhatet gjatë gatimit. Një studim zbuloi se përdorimi i letrës së aluminit për të gatuar mishin e kuq mund të përshkallëzojë sasinë e tij të aluminit nga 89-378%, gjë që është alarmante. Megjithatë, nuk ka asnjë provë të besueshme që e lidh këtë fletë metalike me shanse të larta për rreziqe sëmundjesh.

Efektet anësore të mundshme të marrjes së tepërt të aluminit

Profesionistët mjekësorë shpjegojnë se marrja e aluminit që merret nga gatimi dhe ushqimi është miqësore. Më tej ata treguan se njerëzit e shëndetshëm eliminojnë në mënyrë efikase përmbajtjen e aluminit të tretshëm nga trupi përmes urinës ose ëmbëlsirave. Individët me sëmundjen e Alzheimerit kryesisht përjetojnë vonesë në performancën e trurit dhe humbje të kujtesës. Megjithatë, njerëzit pretendojnë se sëmundja e Alzheimerit shkaktohet nga alumini dietik. Edhe pse kërkimet nuk e kanë vërtetuar pretendimin, ka pretendime se ai rezulton nga faktorë mjedisorë dhe gjenetikë që shkatërrojnë trurin me kalimin e kohës. Studimet tregojnë sasi të larta të aluminit në trurin e njerëzve me këtë sëmundje.

Megjithatë, marrja e lartë e aluminit mund të rregullohet nga medikamente si antacidet. Ekspertët pohojnë se marrja e tepërt e aluminit në dietë mund të nxisë shanset e zhvillimit të sëmundjeve të trurit si Alzheimer. Edhe pse disa kërkime tregojnë se alumini dietik mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e IBD (sëmundja inflamatore e zorrëve), ato nuk janë mbështetur mirë.

Mënyrat për të reduktuar ekspozimin e aluminit gjatë gatimit

Ju nuk mund ta eliminoni plotësisht aluminin nga ushqimi, por mund ta zvogëloni atë. Disa organizata shëndetësore sugjerojnë që nivelet e aluminit nën dy miligramë për kilogram peshë/javë nuk mund të kenë probleme shëndetësore. Megjithatë, profesionistët supozojnë se shumë njerëz marrin më pak se kjo shumë. Më poshtë janë mënyrat e përdorura për të ulur ekspozimin e aluminit gjatë gatimit:

  • Kufizoni përdorimin e letrës suaj të aluminit. Minimizoni përdorimin e fletëve në kuzhinë, veçanërisht kur gatuani ushqime acidike si limon ose domate.
  • Shmangni përdorimin e nxehtësisë së tepërt. Kur është e mundur, përdorni temperatura të moderuara gjatë gatimit.
  • Përdorni enë gatimi jo alumini. Përdorni enë prej porcelani ose qelqi në kuzhinë sa herë që të jetë e mundur.
  • Ndaloni së kombinuari ushqime acidike me letër alumini- Mos u përpiqni t'i ekspozoni enët e gatimit ose letër alumini ndaj vakteve acidike, si raven ose salca e domates.

Më tej, kuptoni se dietat e rafinuara komerciale ndonjëherë paketohen në enë alumini ose kanë aditivë ushqimorë që i bëjnë ato më të pasura me përmbajtje alumini sesa ekuivalentët e pjekur në shtëpi. Prandaj, minimizimi i ushqimeve të rafinuara dhe ngrënia e një pjese të madhe të dietave të gatuara në shtëpi ndihmon në uljen e marrjes së aluminit.

A është e këshillueshme të vazhdoni të përdorni letër alumini?

Letra e aluminit nuk është provuar e dëmshme, megjithëse mund të përshkallëzojë përmbajtjen e aluminit në ushqim. Nëse jeni duke parë marrjen e aluminit, rregulloni përdorimin e folesë në kuzhinë. Sipas studiuesve të ndryshëm, përdorimi i dështimit do të rrisë rrezikun e konsumimit të aluminit të patretshëm pasi përmbajtja e aluminit rrjedh në ushqim gjatë gatimit, gjë që më vonë mund të rezultojë në mosfunksionim. Për më tepër, disa ushqime të gatuara janë acide, duke kontribuar në kullimin e aluminit. Studiues të ndryshëm sugjerojnë që njerëzit duhet të gjejnë alternativa të tjera përpara se të marrin në konsideratë letër alumini.

përfundim

Fletët e aluminit përdoren zakonisht në shumicën e shtëpive dhe industrive të ushqimit të shpejtë. Studimet kanë vërtetuar se temperaturat e larta mund të shkaktojnë shkrirjen dhe rënien e aluminit në ushqim. Konsumimi i sasive të vogla nuk ka asnjë problem sepse gjurmët e tepërta eliminohen nga truri nëpërmjet urinës ose feçeve. Për më tepër, organizatat shëndetësore kanë konkluduar për sasinë e moderuar të aluminit në trup dhe më e preferueshme për aluminin e tretshëm. Konsumimi i tepërt i këtij përbërësi është i rrezikshëm për shëndetin tuaj. Në këtë drejtim, fletë alumini mund të kullojë disa sasi në ushqim. Gjithashtu, disa erëza dhe ushqime acidike që gatuhen shkaktojnë lëshimin e saj në ushqim sa herë që ekspozohen ndaj kësaj petë. Nuk ka asnjë deklaratë përfundimtare për këtë, por ju mund të zgjidhni bazuar në këto dëshmi.

MS, Universiteti i Tartu
Specialisti i gjumit

Duke shfrytëzuar përvojën e fituar akademike dhe profesionale, këshilloj pacientët me ankesa të ndryshme për shëndetin mendor - humor depresiv, nervozizëm, mungesë energjie dhe interesi, çrregullime të gjumit, sulme paniku, mendime dhe ankthe obsesive, vështirësi në përqendrim dhe stres. Në kohën time të lirë, më pëlqen të pikturoj dhe të bëj shëtitje të gjata në plazh. Një nga obsesionet e mia të fundit është sudoku - një aktivitet i mrekullueshëm për të qetësuar një mendje të shqetësuar.

Më të rejat nga Shëndetësia