TAPIOKË ÇFARË ËSHTË ËSHTË E MIRË PËR TY-min

TAPIOKA- ÇFARË ËSHTË? A ËSHTË MIRË PËR TY?

///

Tapioka është niseshteja e përftuar nga lëngu i shtrydhur i rrënjëve të bluar të kasavës. Është inferior nga pikëpamja ushqyese, por mund të jetë një alternativë e mirë për ata që ndjekin një dietë strikte, duke përfshirë dietat pa drithëra dhe gluten.

Tapioka i referohet niseshtës së prodhuar nga shtrydhja e lëngut në rrënjët e bluar të kasavës. Megjithëse mielli i tij shpesh ngatërrohet me miellin e kasave, të dyja janë të ndryshme, me këtë të fundit që përgatitet nga rrënjët e bluar të kasave në krahasim me lëngun e tyre të ngjashëm me qumështin. Në vetvete, tapioka mund të mos ketë shumë përfitime shëndetësore, por mielli i saj është një zëvendësues i mirë i grurit dhe drithërave të tjera me gluten, veçanërisht për ata që ndjekin një dietë të rreptë. Përveç kësaj, mund të mos ketë efekte serioze shëndetësore, por mund të jetë më pak ideale për njerëzit me diabet, duke pasur parasysh se është pothuajse niseshte e pastër. Këtu është gjithçka që duhet të dini për tapiokën, duke përfshirë mënyrën se si prodhohet dhe implikimet shëndetësore që lidhen me të.

Kuptimi i tapiokës

Kur njerëzit dëgjojnë për miellin e tapiokës, ata menjëherë mendojnë për miellin e kasavës. Ndërsa të dy janë nxjerrë nga kasava, ato përpunohen ndryshe. Mielli i tapiokës prodhohet nga lëngu i rrënjëve të bluar të kasave, ndërsa mielli i kasave është në thelb rrënjë kasava e bluar. Cassava janë zhardhokët rrënjë me origjinë nga Amerika e Jugut, por janë bërë të popullarizuara në Azi, Afrikë dhe Amerikën e Jugut, ku ato merren si ushqime bajate. Në fakt, gjatë luftërave, thatësirës dhe krizave të tjera, rrënjët e kasave janë bërë shpëtimtare për njerëzimin.

Tapioka është pothuajse tërësisht niseshte e pastër. Kjo do të thotë se në thelb është i përbërë nga karbohidrate, me pak (nëse ka) lëndë ushqyese dhe fibra. Megjithëse rrënjët e kasavës janë një burim i mirë i niseshtës rezistente, zorra juaj duhet të jetë e shëndetshme, lëngu i saj i përdorur për të bërë tapiokë është i mangët në këtë niseshte. Si e tillë, tapioka është ushqyesisht inferiore ndaj shumicës së drithërave miellin e të cilave zëvendëson, por forma vlerësohet për natyrën e saj pa gluten. Tapioka shitet si produkt i tharë dhe mund ta blini si perla, rruaza, shkopinj ose thekon që i njomni ose zieni për të konsumuar karbohidratet e pastër.

Tapioka: procesi i përgatitjes

Si çdo produkt tjetër ushqimor, përgatitja e tapiokës ndryshon sipas vendndodhjes. Megjithatë, hapat e skeletit janë njësoj dhe fillojnë me shtrydhjen e pjesës së lëngshme të rrënjëve të kasave të bluara me niseshte. Kjo pasohet nga nënshtrimi i lëngut ndaj avullimit, lëshimi i ujit dhe lënia e një pluhuri të thatë pas. Pluhuri i thatë është tapioka, e cila më pas bëhet në shkopinj, thekon, rruaza ose perla, sipas markave të kompanisë. Pudingët, ëmbëlsirat dhe çaji me flluska shpesh përfshijnë perla tapioke, forma më e zakonshme e tapiokës. Format në të cilat shitet tapioka janë të dehidratuara dhe duhet të zihen ose ngjyhen për t'u përdorur. Për shembull, duhet ta bëni këtë për thekon ose shkopinj për t'i përdorur ato. Tapioka e njomur ose e zier është më lëkure, pothuajse dyfishi i madhësisë dhe më e tejdukshme.

Si përdoret tapioka?

Tapioka ka një gamë të gjerë përdorimesh, veçanërisht si një zëvendësues pa gluten në botën në zhvillim. Mund të përdoret në;

  • Bërja e bukëve të sheshta për darkë ose mëngjes
  • Zëvendësimi i miellit pa drithëra dhe gluten për miellin e grurit gjatë pjekjes së bukës, mundësisht përveç miellrave të tjerë
  • Pudings, ëmbëlsira dhe përgatitje çaji flluskë që përmban thekon tapioke
  • Agjent lidhës pasi mund të parandalojë akumulimin e lagështirës dhe lagështinë kur përdoret në formë kremoze
  • Ëmbëlsirat, supat dhe salcat si trashës me aromë natyrale dhe që nuk e ndryshon shijen

Tapioka: profili ushqyes

Tapioka quhet shpesh një kalori boshe sepse furnizon trupin me energji pa i shtuar asnjë vlerë ushqyese. Në fakt, tapioka përdoret si zëvendësues i miellit në pjekje, jo sepse është i pasur me vlera ushqyese, por sepse është pa gluten. Megjithatë, i mungon një profil mbresëlënës ushqyes, sepse është pothuajse tërësisht i bërë nga niseshte i pastër. Si i tillë, ai është i ngarkuar vetëm me karbohidrate me pothuajse asnjë lëndë ushqyese. Për shembull, disa forma tapioke kanë sasi të vogla të proteinave dhe fibrave, por këto pothuajse nuk përbëjnë 0.1% të marrjes së nevojshme ditore (RDI). Megjithatë, ato janë të mbushura me shumë kalori pasi një filxhan tapiokë ka deri në 544 kalori. Si të tilla, ato mund të përkufizohen në mënyrë të përshtatshme si kalori boshe.

Përfitimet shëndetësore të lidhura me tapiokën

Më vete, tapioka e pastër e niseshtës mund të mos ketë shumë përfitime mbresëlënëse shëndetësore për shkak të profilit të ulët ushqyes. Megjithatë, ajo lidhet me disa avantazhe, duke përfshirë;

i. Ai është një zëvendësues i mirë për ata që janë në një dietë të kufizuar

Shumë njerëz në mbarë botën janë alergjikë ndaj drithërave, glutenit ose grurit, duke i detyruar ata të jetojnë në një dietë të rreptë. Rrjedhimisht, ata mund të kenë nevojë për zëvendësime pa gran-dhe-gluten herë pas here. Tapioka është një zëvendësues ideal pasi është edhe drithëra dhe pa gluten. Kjo është arsyeja pse mund të përdoret si trashës i salcës ose supës, apo edhe në vend të miellit të grurit gjatë pjekjes. Kombinimi i tij me miell të tjerë, duke përfshirë miellin e kokosit ose bajames, ju ndihmon të korrni më shumë përfitime ushqyese prej tij.

ii. Mund të lidhet me niseshte rezistente

Trupi përfiton nga niseshteja komplekse, një formë më komplekse e niseshtës që promovon shëndetin e zorrëve dhe ul nivelin e gjakut dhe kolesterolit, ndër përfitimet e tjera. Tapioka është e lidhur me këtë niseshte pasi përgatitet nga rrënjët e kasavës që natyrisht kanë niseshte rezistente. Megjithatë, ia vlen të kujtojmë se niseshteja gjendet në rrënjët e kasavës dhe jo lëngu nga i cili përgatitet tapioka.

Shqetësimet shëndetësore të lidhura me tapiokën

Në të njëjtën mënyrë që i mungojnë përfitimet mbresëlënëse shëndetësore më vete, tapiokës mund të mos ketë implikime serioze shëndetësore, veçanërisht kur përpunohet siç duhet. Megjithatë, sa vijon janë shqetësimet shëndetësore të lidhura me të;

i. Mund të mos jetë ideale për diabetikët

Tapioka është niseshte e pastër e ngarkuar me karbohidrate. Konsumimi i tij ose i produkteve të prodhuara prej tij do të rezultojë në rritje të sheqerit dhe insulinës, e ndjekur nga një rënie e mprehtë e energjisë. Konsumimi i përsëritur i këtij produkti e vendos trupin në një modalitet rulcoaster, i cili është i rrezikshëm për ata me diabet.

ii. Përpunimi i dobët i rrënjëve të kasavës mund të çojë në helmim nga cianidi dhe vdekje

Helmimi ose vdekja nga cianidi është regjistruar me konsumimin e rrënjëve të kasavës. Limanarin, një përbërës në kasava, oksidohet në cianid hidrogjeni, duke shkaktuar sëmundjen paralitike konzo, e cila ndoshta rezulton në vdekje. Megjithatë, këto nuk kanë gjasa për sa kohë që tapioka përpunohet mirë.

Përfundim

Tapioka është niseshteja e përgatitur nga lëngu në rrënjët e bluar të kasavës dhe shitet si thekon, shkopinj, perla, rruaza. Është ushqimor inferior dhe i ngarkuar me kalori, por është një zëvendësues i mirë për ata që nuk tolerojnë glutenin, grurin ose drithërat. Si i tillë, ai përdoret lehtësisht në pjekje dhe si trashës në salcat, ëmbëlsirat dhe supat. Megjithatë, pacientët diabetikë duhet ta konsumojnë atë në moderim, sepse është shumë i mbushur me karbohidrate dhe mund të shkaktojë rritje të sheqerit.

Anastasia Filipenko është psikologe e shëndetit dhe mirëqenies, dermatologe dhe shkrimtare e pavarur. Ajo mbulon shpesh bukurinë dhe kujdesin e lëkurës, tendencat e ushqimit dhe të ushqyerit, shëndetin dhe fitnesin dhe marrëdhëniet. Kur ajo nuk po provon produkte të reja për kujdesin e lëkurës, do ta gjeni duke marrë një klasë çiklizmi, duke bërë joga, duke lexuar në park ose duke provuar një recetë të re.

Më të rejat nga Shëndetësia