KAFE KUNDËR VEZËVE TË BARDHA A KA NJË NDRYSHIM ËSHTË NJË MË E SHËNDETSHME SE TJERA-min.

KAFE KUNDËR VEZËVE TË BARDHA: A KA NDRYSHIM? A ËSHTË NJERI MË I SHËNDETSHËM SE TJERI?

///

Vlera ushqyese e vezëve nuk varet nga ngjyra, qoftë e bardhë, blu apo e kuqe (kafe). Dallimi i ngjyrës shkaktohet nga raca dhe pigmentimi dhe nuk ndikon në shijen, shijen apo kontributin shëndetësor, por dieta dhe faktorët mjedisorë ndikojnë në këtë të fundit.

A e keni kuptuar se si njerëzit ndryshojnë shumë kur bëhet fjalë për llojin e tyre të preferuar të vezëve? Disa besojnë se sa e bardhë është një vezë, aq më e shijshme dhe më e freskët është, ndërsa të tjerë mendojnë se vezët kafe janë zakonisht më të shëndetshme dhe më natyrale. Si i tillë, mund të habiteni kur të dini se nuk ka ndonjë ndryshim domethënës kur bëhet fjalë për ngjyrat e vezëve. Qofshin të bardha, kafe apo blu, vezët kanë të njëjtën vlerë ushqyese dhe kontribut shëndetësor. Megjithatë, dieta me të cilën ushqehet një pulë, metodat e koksit dhe mjedisi në të cilin rritet mund të ndikojnë në shijen, shijen dhe përbërjen e yndyrave në të gjithë trupin. Këtu është gjithçka që duhet të dini për ndikimin e ngjyrës në vezë dhe faktorë të ndryshëm.

Çfarë e bën një vezë të bardhë apo kafe?

Shumë njerëz pyesin se çfarë e bën një vezë të ketë një lëvozhgë blu, të bardhë ose kafe dhe nëse ndryshimi shkon më shumë se lëvozhga. Këtu janë disa faktorë që ndikojnë në ngjyrën e lëvozhgës së vezës;

A është një vezë kafe më e shëndetshme se një vezë e bardhë?

Disa njerëz janë betuar për hundën e tyre që të mos hanë kurrë vezë të bardha, sepse i shpallin ato të kuqe si më të shëndetshme. Në të kundërt, të tjerët preferojnë vezët e bardha, duke besuar fort se ato janë më të shijshme dhe më të freskëta. Si e tillë, mund të pyesni veten nëse dallimet në vezët e bardha dhe kafe janë përtej lëvozhgave. Fatmirësisht, studimet kanë ekzaminuar profilin ushqyes të vezëve të ndryshme, duke përfshirë blunë, të bardhën dhe kafen, dhe kanë gjetur se është e njëjtë në të gjithë bordin. Si e tillë, madhësia, klasa dhe shija e vezëve nuk ndryshojnë me ngjyrat e lëvozhgave. Për shembull, vitamina e vezëve, nëntë aminoacide thelbësore, përmbajtja e kolesterolit dhe mineralet janë fjalë për fjalë të njëjta. Një vezë me përmasa të rregullta ka rreth 80 kalori të cilat nuk ndryshojnë nga ngjyra, por nga mënyra e gatimit. Pra, a është ngjyra shqetësuese kur bëhet fjalë për cilësinë dhe kontributin shëndetësor të vezëve? Përgjigja e drejtpërdrejtë është jo pasi profilet ushqyese janë të ngjashme në të gjithë bordin.

Faktorë të tjerë ndikojnë në kontributin shëndetësor të vezëve përveç ngjyrave

Vezët blu, të bardha dhe kafe kanë të njëjtin kontribut në shëndetin e një personi pasi kanë të njëjtin profil ushqyes. Megjithatë, faktorë të tjerë mund të ndikojnë në shëndetin që një vezë do të ketë tek një person. Për shembull, dieta me të cilën ushqehet një pulë ndikon në përbërjen e saj ushqyese. Për shembull, në SHBA, pulat që lejohen të lëvizin çdo ditë dhe nuk janë të kufizuara, priren të bëjnë vezë që kanë 3-4 herë më shumë vitaminë D se ato që rriten brenda dhe nuk lejohen të lëvizin. Studimet tregojnë gjithashtu se ushqyerja e pulave me një dietë të pasuruar me omega-3 zakonisht u jep atyre më shumë acide yndyrore omega-3 sesa ato që ushqehen me një dietë bimore. Përveç kësaj, ka një ndryshim të rëndësishëm në mënyrën se si shijojnë vezët e ushqyera me bar dhe ato të rritura në mënyrë konvencionale. Shumë njerëz pajtohen se e para mund të shijojë pak më mirë se vezët e rritura në mënyrë konvencionale.

Vezët e bardha kundrejt vezëve kafe: a ka ndonjë shije më të mirë?

Ashtu si me preferencën për vezët e bardha ose kafe, disa njerëz besojnë se vezët e bardha janë më të shijshme se ato kafe dhe janë më të freskëta. Në të njëjtën kohë, nuk do të arrinit kurrë të bindni disa individë se vezët kafe nuk janë domosdoshmërisht më të ëmbla dhe më të shijshme se vezët e bardha. Si i tillë, shumë njerëz mbeten të hutuar dhe pyesin nëse ndryshimet e guaskës kanë një ndikim në shijen. Epo, ashtu si kontributi shëndetësor apo ushqimi, shijet nuk ndryshojnë me ngjyrën e guaskave. Për rrjedhojë, nëse zgjidhni vezë të bardha, blu apo kafe, ato duhet të kenë të njëjtën shije. Megjithatë, faktorë të tjerë mund të ndikojnë në shijen.

Faktorët që ndikojnë në shijen e vezëve

Ndërsa shija e vezëve mund të mos ndryshojë me ngjyrën, dieta mund të ndryshojë shijet. Siç u tha më parë, pulat e lejuara të bredhin lirshëm kanë vezë me shije pak më të mirë se sa të mbyllura në kafaz gjatë gjithë jetës së tyre. Përveç kësaj, pasurimi i vezëve me omega-3 i bën ato më të pasura, por mund të ndikojë në shijen. Kur fërgohen, mund të shijojnë si çdo vezë tjetër. Megjithatë, zierja e tyre ndryshon shijen, duke i bërë vezët e tilla të kenë erë dhe shije më shumë si squfuri. Për më tepër, gatimi, qofshin zierja, fërgimi ose skuqja e vezëve, si dhe përbërësit e përdorur, kanë gjithashtu një ndikim te vezët. Së fundi, kushtet e ruajtjes ndikojnë gjithashtu në shijen, ku lënia e vezëve të qëndrojnë në temperaturën e dhomës mund t'i bëjë ato të kenë një shije të pakëndshme kur gatuhen. Megjithatë, mbajtja e vezëve në frigorifer mund të ndihmojë në ruajtjen e aromës për shkak të kushteve të qëndrueshme të temperaturës dhe lagështisë.

Përfundim

Edhe pse shumë njerëz i shohin vezët kafe si më të shëndetshme dhe vezët e bardha si më të shijshme, studimet tregojnë se nuk ka ndryshime shëndetësore apo ushqyese me ngjyra të ndryshme vezësh. Megjithatë, raca dhe pigmentet ndikojnë në ngjyrën e predhave. Si të tilla, vezët e bardha ose kafe duhet të kenë të njëjtën shije dhe të japin një kontribut të ngjashëm në trup. Megjithatë, kushtet e ruajtjes, dieta, mjedisi dhe mosha mund të ndikojnë në shijen dhe shijen e vezëve.

Ekspert i shëndetit mendor
MS, Universiteti i Letonisë

Jam thellësisht i bindur se çdo pacient ka nevojë për një qasje unike, individuale. Prandaj, në punën time përdor metoda të ndryshme psikoterapie. Gjatë studimeve të mia, zbulova një interes të thellë për njerëzit në tërësi dhe besimin në pandashmërinë e mendjes dhe trupit, dhe rëndësinë e shëndetit emocional në shëndetin fizik. Në kohën time të lirë, më pëlqen të lexoj (një adhurues i madh i trilerëve) dhe të shkoj në ecje.

Më të rejat nga Shëndetësia