3 FÖRDELAR MED APRIKOSKÄRNOLJA

3 FÖRDELAR MED APRIKOSKÄRNOLJA

Aprikosolja eller aprikoskärnolja utvinns från frukterna av ett aprikosträd. Aprikoser odlas främst i Armenien, Turkiet och Iran. Det finns minst 11 aprikosarter som odlas i Asien, Europa, Nordafrika och Amerika. Kalifornien är den största aprikosproducenten i USA. Aprikoserna odlas främst för sina frukter rika på vitamin A, C och E, omega 9, 6 och 3 palmitinsyror och stearinsyra. Aprikosolja utvinns från fruktens kärna, medan fröna kan användas för att extrahera den eteriska oljan.

Extraktion av aprikoskärnolja

Aprikoskärnolja extraheras från aprikosfruktens kärnor genom kallpressningsprocessen. Kärnorna mjukas först genom att blötläggas i vatten för att ta bort de hårda yttre skalen. De inre kärnorna pressas för att avlägsna olja; detta bevarar kvaliteten på oljan. Ibland mals fröna till fint pulver eller pasta. Fröet eller fröpulvret eller pastan placeras mellan två roterande metaller för att extrahera oljan. Metallerna utövar ett extremt tryck som tvingar fröna att släppa ut olja. Råoljan är mellangul med aprikosdoft. Efter raffinering blir oljan gul med en svagare doft. En presskaka bildas i pressmaskinen som används som djurfoder.

Fördelarna med aprikoskärnolja

Främjar hudens hälsa

Aprikoskärnolja är rik på vitamin E, vitamin C, vitamin A och Omega 3. Användning av aprikosolja kan leda till hudens hälsa genom att mjuka upp och stärka huden, främja hudens lyster och ge djup näring. Vitamin E hjälper huden att behålla elasticiteten och klarheten för att skydda cellerna från fria radikaler som skadar huden. Oljan absorberas lätt i huden för att ge långvarig återfuktning. Fettsyrorna i aprikosolja fungerar som icke-fet mjukgörande medel för att ge näring och återställa torr hud. Slutligen, omega 6 och 9 stärker och mjukar upp huden och ger den en satinliknande känsla. Aprikosolja lindrar också inflammatoriska tillstånd som rosacea, psoriasis och eksem. Att applicera en aprikos på ett akneområde kan förhindra talguppbyggnad i körtlarna. Om du inte vill ta bort smink utan att använda hårda rengöringsmedel, då är aprikosolja den bästa lösningen; det kan lätt lösa upp olja och rester från oljebaserad makeup.

Främjar hårväxt

Att applicera kärnolja på håret kan reda ut och ge näring till hårstrån som främjar hårväxten. Blanda aprikosolja med mandelolja och kokosolja och hårbotten, låt den absorberas i 20 minuter innan du tvättar den med ett milt schampo och balsam. Om det görs 3-4 gånger i veckan blir håret mjukt, silkeslent och ännu mer hanterbart. Detta minskar också hårbottenproblem relaterade till torrhet. Dessutom kan aprikos försiktigt värmas upp och användas som en het oljehårbehandling för håravfall på grund av dålig näring, torrhet, hårda miljöfaktorer och föroreningar. Aprikosolja kan också förhindra för tidig grånande och främja tillväxten av näring hår.

Används i massage

Aprikosolja är bra för massage eftersom den är lätt och långvarig. Vid massage kan den lätt absorberas utan en fet konsistens. Dessutom är fettsyrorna i aprikosolja viktiga för en friskare hud. Du kan blanda 25 droppar aprikosolja med eteriska oljor som lavendel, kamomill och ylang-ylang för en tröstande och upplyftande mild massage för vuxna. Om den appliceras direkt på det drabbade området, lugnar aprikosolja inflammation, lindrar smärta och förbättrar hudtillstånd. Regelbunden massage med aprikosolja kan främja skadad hud och förbättra elasticiteten, smidigheten och hudens klarhet. Däremot används en blandning av aprikosolja med rosmarinolja för att lindra och minska akne, psoriasis och eksem.

Används inom medicin

Enligt Minaiyan, et al. (2014)., kan aprikosolja vara en komplementär medicin för tarmsjukdomar. Kärnextraktet och oljan från aprikos visade sig förbättra kolitsymptomen. Karaboga et al. (2018).visade att aprikosolja skyddar tarmslemhinnan från att utveckla sår. Dessa undersökningar utfördes på råttor. De drog slutsatsen att detta beror på oljans antiinflammatoriska och antioxidativa effekter. Aprikosolja kan ha en hjärtskyddande effekt som skyddar det kardiovaskulära systemet för att förhindra hjärtinfarkt. Denna forskning gjordes av Zhang et al. (2011).Tian et al. (2016). drog också slutsatsen att aprikosolja kan lindra kemoterapins negativa effekt på immunsystemet och främja tillväxten av vita blodkroppar. Slutligen kan aprikosolja användas i aromaterapi för att rensa luftvägarna och lindra tillstånd som astma.

Hur man gör aprikoskärnolja

Aprikosolja är lätt och kan lätt absorberas utan en fet konsistens som aktuell aprikosolja. Aprikos används främst som skönhetsprodukt för klar och mjuk hud, som skrubber och anti-aging hjälpmedel. Du kan applicera aprikosoljan eller krämen på det drabbade området och massera in det. Du kan skrubba ansiktet med aprikosolja blandat med socker och mandelolja för klar hud. Aprikosolja förser huden med näringsämnen som minskar ålderstecken som rynkor. När amygdalin tas bort från aprikoskärnolja kan det intas direkt eller läggas till måltider, drycker och sallader. Om du bestämmer dig för att använda aprikos i mat, undvik att värma oljan eftersom den kommer att avdunsta.

Slutsats

Aprikosolja är en viktig olja om du vill ha frisk och glödande hud. Komponenter av aprikosolja som vitamin E och lättupptagbar olja gör att huden förblir återfuktad under lång tid. Att använda denna olja på ditt hår kommer att minimera håravfall och hålla det glänsande. Aprikos kan inte vara en verkligt kosmetisk olja om dess förmåga att ta bort smink inte nämns. Slutligen kan aprikosolja användas inom det medicinska området på grund av dess antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Det är lättare att använda aprikosolja eftersom du kan använda den som en topikal eller äta den.

referenser

Karaboğa, İ., Ovalı, MA, Yılmaz, A., & Alpaslan, M. (2018). Gastroskyddande effekt av aprikoskärnolja i etanolinducerad magslemhinneskada hos råttor. Biotechnics & Histochemistry, 93(8), 601-607.

Minaiyan, M., Ghannadi, A.,

Asadi, M., Etemad, M., & Mahzouni, P. (2014). Antiinflammatorisk effekt av Prunus

Armeniaca L.(Aprikos)-extrakt förbättrar TNBS-inducerad ulcerös kolit hos råttor.

Research In Pharmaceutical Sciences, 9(4), 225.

Tian, ​​H., Yan, H., Tan, S., Zhan, P., Mao, X., Wang,

P., & Wang, Z. (2016). Aprikoskärnolja förbättrar cyklofosfamidassocierad immunsuppression hos råttor. Lipids, 51(8), 931-939.

Zhang, J., Gu, HD, Zhang, L., Tian, ​​ZJ, Zhang,

ZQ, Shi, XC och Ma, WH (2011). Skyddseffekter av aprikoskärna

Olja på myokardium mot ischemi-reperfusionsskada hos råttor. Mat och

Chemical Toxicology, 49(12), 3136-3141.

Anastasia Filipenko är hälso- och friskvårdspsykolog, hudläkare och frilansskribent. Hon tar ofta upp skönhet och hudvård, mattrender och näring, hälsa och fitness och relationer. När hon inte testar nya hudvårdsprodukter, kommer du att hitta henne som tar en cykelklass, gör yoga, läser i parken eller provar ett nytt recept.

Senaste från CBD